H liminal στο Our Festival 8

H liminal αναλαμβάνει την εκτέλεση παραγωγής για δύο παραστάσεις στο πλαίσιο του Our Festival 8 – Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών το Σεπτέμβρη στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Ένας άνδρας με βαμμένα ξανθά μαλλιά σε αναπηρικό αμαξίδιο έχει γείρει το κεφάλι του στον ώμο μιας κοπέλας με κοτσίδα που κάθεται μπροστά του. Φορούν και οι δύο εμπριμέ ρούχα.

 

Το Our Festival 8 είναι εδώ! Με μία γιορτή των τεχνών θα καλοσωρίσουμε το φθινόπωρο με δράσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους, θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε και δύο συμπεριληπτικές δράσεις χορού που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο της Ρεματιάς την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Στις 20:00, μη χάσετε το συναρπαστικό “Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;” του Μανώλη Σαριδάκη και στις 21:30 βυθιστείτε στον “Κάτω Κόσμο του Έρωτα” του Σταύρου Ζαφείρη.

 

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;

“Η παράσταση που θα δείτε έχει σχέση με τα ρομπότ. Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή καμιά φορά νιώθω κι εγώ σαν ρομπότ. Πήρα μια συνέντευξη και έκανα έρευνα για να μάθω για τα ρομπότ. Πώς κινούνται και πώς βοηθάνε τους ανθρώπους; Είχα κάποια ερωτήματα: Έχουν τα ρομπότ μηχανική καρδιά; Το μυαλό των ρομπότ είναι ίδιο με το μυαλό των ανθρώπων; Τα ρομπότ κάνουν δουλειές χωρίς να βαριούνται; Τα ρομπότ κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ή ό,τι θέλει ο άνθρωπος; Ελπίζω να νιώσετε χαρούμενοι όταν δείτε την παράστασή μου.”

Το έργο του Μανώλη Σαριδάκη, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχε στο ONC9 (9th Onassis New Choreographers Festival, 2022), στο πλαίσιο του Europe Beyond Access, προωθώντας την επαγγελματική εξέλιξη καλλιτεχνών με μαθησιακές αναπηρίες.

Ο Μανώλης Σαριδάκης καταπιάνεται με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα των ρομπότ, πλέκοντας το κρίσιμο ζήτημα του ελέγχου και της τεχνητής αλλά και συναισθηματικής νοημοσύνης με τον δικό του αγώνα για αυτονομία και ελεύθερη έκφραση. Ο ίδιος ο χορογράφος προγραμματίζει επί σκηνής τα «ρομπότ» να εκτελέσουν το καθένα και όλα μαζί από έναν προσωπικό χορό και, στη συνέχεια, τα μεταφέρει σε ένα εικονικό bar/club, όπου θα τους δώσει νέες εντολές για συναισθήματα on demand! Πάνω στην πίστα και πίνοντας από ένα Screwdriver, το κάθε ρομπότ θα αναμετρηθεί με το συναίσθημα που του έχει ανατεθεί, οδηγώντας σε μια ανατροπή των σχέσεων και στην κορύφωση της sci-fi περιπέτειας του προγραμματιστή-χορογράφου Μανώλη Σαριδάκη.

 

Σε έναν χώρο πλυμμηρισμένο από μπλε νέον φωτισμό που θυμίζει ντίσκο, οχτώ άνθρωποι μοιάζουν να χορεύουν. Άλλοι όρθιοι, άλλοι σε αναπηρικά αμαξίδια με στολές που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν να έχουν παραδοθεί στον ρυθμό της μουσικής.

Διάρκεια: 15′

Συντελεστές

Ιδέα: Μανώλης Σαριδάκης
Χορογραφία: Μανώλης Σαριδάκης σε συνεργασία με τους χορευτές
Χορευτές: Ολυμπία Αντωνένα, Ειρήνη Κουρούβανη, Χρήστος Χριστακόπουλος, Μανώλης Σαριδάκης
Mentoring-δραματουργία: Μέντη Μέγα
Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Χριστακόπουλος
Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊντζαντωνάκη
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Ρέντζου
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη Ιδρ. Ωνάση
Εκτέλεση Παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ – LIMINAL
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Λιάτα – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Υποστήριξη παρουσίασης: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – Πρόγραμμα Εξωστρέφεια

 

Ο Κάτω Κόσμος του Έρωτα

Ο έρωτας σαν λύτρωση και υπαρξιακό αστείο που η φύση παίζει σε βάρος μας. Πόσο μπορούμε να τραβήξουμε τα δεσμά του μέχρι αυτά να ξεκινήσουν να μας πληγιάζουν; Ποιά είναι τα όρια κι οι κανόνες του; Οι κυρίαρχοι και οι κυριευμένοι; Πώς η τοξικότητα που γεννά η ανικανοποίητη ανάγκη ταξιδεύει μέσα από το σώμα μας με μικρές ενδείξεις, χειρονομίες και σινιάλα μέχρι να φτάσει στους πιο απίθανους αποδέκτες; Ποιό είναι το όνομα αυτού του υπόγειου κόσμου που δημιουργούμε και μέσα σ’ αυτόν σπρώχνουμε τις μικρές ή μεγάλες ακυρώσεις μας;

Ένας άντρας με βαμμένα ξανθά μαλλιά σε αναπηρικό αμαξίδιο κρατά στην αγκαλιά του ένα λάπτοπ. Στην οθόνη που είναι στραμμένη προς τα εμάς φαίνεται το πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας. Ο άντρας με το κεφάλι σκυμμένο προς αυτήν έχει το χέρι ανασηκωμένο προς την οθόνη σα να τη χαϊδεύει.

Διάρκεια: 30’

Συντελεστές

Ερμηνεία – Σύλληψη-Χορογραφία: Σταύρος Ζαφείρης
Ερμηνεία – Συνδημιουργία: Έλενα Μπότη και Κωνσταντίνα Μπάρκουλη
Σύμβουλος Δραματουργίας: Ροδιά Βόμβολου
Κοστούμια: Σταύρος Ζαφείρης
Mentoring: Μέντη Μέγα
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Ρέντζου
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη Ιδρ. Ωνάση
Εκτέλεση Παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ – LIMINAL
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Λιάτα – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο χώρος του Ευριπίδειου Θεάτρου της Ρεματιάς Χαλανδρίου είναι προσβάσιμος για ΑμεΑ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Στην είσοδο, μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Ημέρα και ώρα παραστάσεων: 1η Σεπτεμβρίου στις 20:00 και στις 21:30

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Our Festival 8 θα βρείτε εδώ.

 

Τα έργα των Μανώλη Σαριδάκη και Σταύρου Ζαφείρη δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και της δέσμευσης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε ζητήματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον χορό.