Γέφυρες | Πως να το πω;
Γέφυρες – ανοιχτές συζητήσεις για την πρόσβαση στον πολιτισμό
Πως να το πω;
Ορολογία και λόγος σχετικά με την αναπηρία
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη 2η ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή που θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 6:00 μμ.
Τοποθεσία: “Ο Χώρος” Πλ. Θεάτρου 6-8 Αθήνα (ΧΑΡΤΗΣ).
Εισηγήτρια: Άρτεμις Σταματέλου, μουσειολόγος, μέλος του Balkan Museum Access Group.
Είσοδος ελεύθερη.
Ένα από τα πρώτα βήματα για να δημιουργήσουμε έναν προσβάσιμο πολιτιστικό χώρο είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να απευθυνθούμε στα άτομα με αναπηρίες που τον επισκέπτονται ή προγραμματίζουν να τον επισκεφτούν.
Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν λόγο με επίκεντρο τον άνθρωπο, απαλλαγμένο από στερεοτυπικές αντιλήψεις, που θα συμβάλλει στην ισότιμη συμμετοχή όλων στην πολιτιστική ζωή;
Η συζήτηση απευθύνεται σε επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα, σε όσους θα ήθελαν να εργαστούν σε χώρους πολιτισμού, στους επισκέπτες χώρων πολιτισμού, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Ο Χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστες-χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου.
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: HandsUp
Για επιπλέoν υποστήριξη της συμμετοχής σας στην συζήτηση επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή με SMS στο τηλέφωνο: 6993076378.
Facebook event: ΕΔΩ
Γραφιστική επιμέλεια: Βίκυ Καπέτα
Διοργάνωση: Liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό
Σε συνεργασία: Acesso Cultura
Φιλοξενία: Ο Χώρος
Η Άρτεμις Σταματέλου είναι μουσειολόγος με έδρα την Αθήνα.
Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση έργων με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη συμμετοχή όλων στην πολιτιστική ζωή. Από το 2016, είναι ένα από τα μέλη της μόνιμης ομάδας εργασίας Balkan Museum Access Group (www.bmuseums.net/balkan-museum-access-group/) του Balkan Museum Network (http://www.bmuseums.net/). Αποστολή της ομάδας είναι να προάγει την επιμόρφωση των μελών της σε θέματα προσβασιμότητας με βάση το κοινωνικό μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας, καθώς και τη μεταλαμπάδευση αυτής της γνώσης στους επαγγελματίες των μουσείων στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Balkan Museum Access Group, το 2018, αναγνωρίστηκε ως καινοτόμος πρακτική από το Zero Project, μια πρωτοβουλία του Essl Foundation, που εστιάζει στα δικαιώματα των ΑμεΑ σε διεθνές επίπεδο (https://zeroproject.org/practice/pra181439bih-factsheet/).