Γέφυρες και εμπόδια για την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και η Ελληνική πραγματικότητα.

 

Η Acesso Cultura | Access Culture είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος με έδρα την Πορτογαλία. Ιδρύθηκε το 2013 από 17 επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού και αριθμεί σήμερα 131 ενεργά μέλη (επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού και πολιτιστικούς οργανισμούς).

Σκοπός της Acesso Cultura είναι η βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης – φυσικής, κοινωνικής και νοητικής/πνευματικής – στην πολιτιστική ζωή. Ο σύλλογος διοργανώνει επιμορφωτικά μαθήματα, ένα ετήσιο συνέδριο, δημόσιες συζητήσεις, κάνει μελέτες και διαθέτει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Το 2017, με τη βοήθεια του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian, η Acesso Cultura πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων σε όλες τις περιοχές της Πορτογαλίας (22 στο σύνολο) προκειμένου να συζητηθούν με τους επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού τα εμπόδια στην πρόσβαση στον πολιτισμό και την πολιτιστική συμμετοχή. Η αναφορά που γράφτηκε στη συνέχεια αυτής της περιοδείας είναι διαθέσιμη στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του συλλόγου (www.acessocultura.org). Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Acesso Cultura παρουσίασε μια καινούρια ιστοσελίδα, Cultura Acessível (www.cultura-acessivel.pt), που συγκεντρώνει πληροφορίες για τις προσβάσιμες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την Πορτογαλία.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Acesso Cultura, Μαρία Βλάχου, θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση του συλλόγου: της φιλοσοφίας του, της δουλειάς του, της θετικής ανταπόκρισης του πολιτιστικού τομέα στο έργο του, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για τα θέματα προσβασιμότητας στο χώρο του πολιτισμού.

 

Ο χώρος διεξαγωγής της συζήτησης είναι προσβάσιμος για άτομα με αναπηρία (ράμπες και χώροι υγιεινής).

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος υποστηρίζει την εκδήλωση με διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ. 

 

Επικοινωνία

Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Τηλέφωνο: 6993076378

Facebook event

H ομάδα Εμείς με τον Χώρο συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ² στο πλαίσιο της δράσης Κατάστημα στο κέντρο-περιοχή παρέμβασης Πλατεία Θεάτρου.