Γέφυρες | Η εικόνα σε Λέξεις

Η Εικόνα σε Λέξεις – Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη 3η εκδήλωση “Γέφυρες” με θέμα την Ακουστική Περιγραφή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:00, με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Joel Snyder.

Τι είναι η Ακουστική Περιγραφή;

Πώς και που εφαρμόζεται;

Τι συμβαίνει στην χώρα μας;

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της υπηρεσίας στην Ελλάδα;

O πρωτοπόρος Ακουστικός Περιγραφέας Dr. Joel Snyder, στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος “Η Εικόνα σε Λέξεις”, μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο της Ακουστικής Περιγραφής και με τους τρόπους που, μέσω αυτής, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόσμο προσβάσιμο για ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Μετά την ομιλία – παρουσίαση του Dr. Snyder θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. 

 

Τοποθεσία:  Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα 105 54.

Εισηγητής: Dr. Joel Snyder, AUDIO DESCRIPTION ASSOCIATES, LLC, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΥΦΛΩΝ.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά και Ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δύο γλώσσες), και ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

 

Για επιπλέον υποστήριξη της συμμετοχής σας στην συζήτηση επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή με SMS στο τηλέφωνο: 6993076378.

 

Στην εκδήλωση προσκαλούνται άτομα χρήστες – χρήστριες της υπηρεσίες, εκπρόσωποι φορέων ατόμων με αναπηρία, άτομα που εργάζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεοπτικά κανάλια και οπτικοακουστικά Μέσα), εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, καλλιτέχνες και κάθε άλλος/η ενδιαφερόμενος/η να παρακολουθήσουν την διάλεξη-παρουσίαση και να λάβουν μέρος στην συζήτηση που θα ακολουθήσει. 

O Dr. Snyder, επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

 

 

Κράτηση θέσεων ΕΔΩ.

–Είσοδος Eλεύθερη–

 

 

Φωτογραφία: O Δρ. Σνάιντερ κάνει χειραψία με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Barack Obama σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο υποστηριζόμενη με υπηρεσία Ακουστικής Περιγραφής.

Η Εικόνα σε Λέξεις

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 55.000 άνθρωποι τυφλοί ή με μειωμένη όραση, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποκλείονται από πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Ακουστική Περιγραφή παρέχει τα μέσα ώστε αυτή η ομάδα του πληθυσμού να έχει πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και πρόσβαση σε κάθε πολιτιστικό γεγονός. Εν συντομία, επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν εξίσου τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που προσφέρει η κοινωνία. Χρησιμοποιώντας λέξεις που είναι περιεκτικές, ζωντανές και ευφάνταστες, η Ακουστική Περιγραφή παρέχει μια λεκτική μεταφορά του οπτικού: το οπτικό γίνεται λεκτικό, ακουστικό και προφορικό. Έτσι, οι εικόνες γίνονται προσβάσιμες για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

Η ισότιμη πρόσβαση αποτελεί μια ευκαιρία για διεύρυνση και προσέγγιση ενός νέου κοινού που επιθυμεί να παρακολουθεί πολιτιστικά, κοινωνικά και ψηφιακά δρώμενα και εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα “Η Εικόνα σε Λέξεις” με κεντρικό πρόσωπο τον Δρ. Σνάιντερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, έχει στόχο να ενδυναμώσει τον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής και να ενισχύσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβάλλεται για εδραίωση και ανάπτυξη της υπηρεσίας στην χώρα μας. Η Ακουστική Περιγραφή προσφέρει στα τυφλά μέλη του κοινού αυτονομία και την ελευθερία να απολαμβάνουν χωρίς να βασίζονται σε άλλους για να τους μεταφέρουν «τι συμβαίνει». Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παραστάσεις, ταινίες και εκδηλώσεις με Ακουστική Περιγραφή. Η ανατροφοδότηση που δόθηκε από τον ελληνικό τυφλό πληθυσμό, ύστερα από αυτές τις εκδηλώσεις, κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα.

 

 

JOEL SNYDER, Ph.D.

Ο Δρ. Τζόελ Σνάιντερ είναι από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής, δηλαδή της μετάφρασης των οπτικών εικόνων σε μια ζωντανή γλώσσα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές από ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Από το 1981, έχει παρουσιάσει τεχνικές Ακουστικής Περιγραφής σε περισσότερες από 40 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε 62 άλλες χώρες, ενώ έχει καταστήσει προσβάσιμες για αυτούς τους ανθρώπους εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις, αλλά και έργα τέχνης νέων μέσων και μουσεία.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Τυφλών κυκλοφόρησε το βιβλίο του, “The Visual Made Verbal – A Comprehensive Training Manual and Guide to the History and Applications of Audio Description” («Πώς το οπτικό γίνεται λεκτικό: αναλυτικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και οδηγός για την ιστορία και τις εφαρμογές της ακουστικής περιγραφής»), που διατίθεται πλέον ως audio book με εκφωνητή τον ίδιο τον Δρ. Σνάιντερ, για διάφορες συσκευές και μέσα ανάγνωσης οθόνης, και σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, πολωνικά, ρωσικά, πορτογαλικά).

Ο Δρ. Σνάιντερ είναι Πρόεδρος της Audio Description Associates, LLC και Διευθυντής του Προγράμματος Ακουστικής Περιγραφής του Αμερικανικού Συμβουλίου Τυφλών. Επίσης, είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ηθοποιών Θεάτρου (Equity Actors) και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (AFTRA-SAG) και έχει εικοσαετή πείρα ως σκηνοθέτης και σύμβουλος του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Τέχνες (ΗΠΑ). Εκπόνησε το διδακτορικό του στην οπτικοακουστική μετάφραση και την ακουστική περιγραφή στο Universitat Autònoma de Barcelona (Ισπανία).

 

 

 

Γέφυρες – Ανοιχτές συζητήσεις για την πρόσβαση στον πολιτισμό. 

Οι εκδήλωση “Γέφυρες” γεννήθηκε ως ιδέα κατόπιν της γνωριμίας μας με την εκτελεστική διευθύντρια του Πορτογαλικού οργανισμού Αcesso Cultura, Μαρία Βλάχου. Η ανάγκη της συνάντησης επαγγελματιών από τον χώρο του πολιτισμού, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και ατόμων με αναπηρία μας οδήγησε στον σχεδιασμό των ανοιχτών αυτών συζητήσεων για την πρόσβαση στον πολιτισμό. Η εκάστοτε εκδήλωση περιλαμβάνει μια κεντρική εισήγηση η οποία πυροδοτεί στην συνέχεια μια ανοιχτή συζήτηση. 

 

 

To Impact Hub Athens είναι ένα τοπικό και διεθνές συνδεδεμένο δίκτυο με σκοπό το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Επιχειρήσεις και δημιουργικοί επαγγελματίες εργάζονται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρότυπων business models που θα ορίζουν το μέλλον της επιχειρηματικότητας. Από την κοινωνική ένταξη, το περιβάλλον και το δίκαιο εμπόριο, το Impact Hub Athens συνδέει εξειδικευμένους επαγγελματίες, δημιουργώντας ένα διαπολιτισμικό δίκτυο δυνατού κοινωνικού αντικτύπου.

 

 

Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες και λειτουργεί ως το επίσημο κέντρο πληροφόρησης για τις σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές, καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και  εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των οποίων τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν, να διδάξουν, να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα και να διεξάγουν έρευνα. Από την ίδρυσή του το 1948, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα έχει απονείμει περισσότερες από 5.500 υποτροφίες δημιουργώντας ένα δραστήριο, δυναμικό, πολυσχιδές και αρραγές δίκτυο υποτρόφων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Fulbright: www.fulbright.gr.