Άνθρωπος της Πέμπτης – Gaelynn Lea

Gaelynn Lea είναι Αμερικανίδα καλλιτέχνις, γεννημένη στη Μινεσότα. Από μικρή είχε πάθος με την κλασική μουσική και στην 5η δημοτικού, απέκτησε τη στήριξη της καθηγήτριάς της, όταν έκανε το μοναδικό τέλειο σκορ σε ένα τεστ μουσικής. Ανέπτυξε μια διαφορετική τεχνική για το βιολί, ώστε να μπορεί να παίζει χωρίς να της γλιστράει κατά τη διάρκεια των performance. Πριν δοθεί ολοκληρωτικά στη μουσική, όνειρό της ήταν να γίνει δικηγόρος και συνήγορος των δικαιωμάτων γύρω από την αναπηρία.

Mαγεύει τους fans της με την ξεχωριστή αίσθηση που αφήνει σε κάθε της κομμάτι και με τους πειραματισμούς της πάνω στην παραδοσιακή μουσική με βιολί. Το 2016 μάλιστα, ξεχώρισε ανάμεσα σε 6.100 συμμετοχές πρωτότυπων τραγουδιών, κερδίζοντας το   NPR Music Tiny Desk Contest.

 ΟDan Auerbach των Black Keys, επίσης διαγωνιζόμενος, δήλωσε :

” H Karen Dalton κι η Joanna Newsom ενώθηκαν στη μορφή της Gaelynn Lea, απελευθερώνοντας απόλυτα την καρδιά σου! ”,

ενώ ο παρουσιαστής του διαγωνισμού σχολίασε μετά την εμφάνισή της ότι ”δεν υπήρξε ούτε ένας στο ακροατήριο που να μη δάκρυσε”.

Μετά τη νίκη της, το Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα!

Πριν λίγους μήνες η Gaelynn Lea βρέθηκε στο TEDxGullLake, όπου μίλησε για την εκ γενετής αναπηρία της, την αναζήτηση της εσωτερικής της ελευθερίας και τη δύναμη της μουσικής που χρησιμοποιεί για να προάγει τη θετική κοινωνική αλλαγή.