με τη Μαριλένα Πετρίδου

H liminal προσκαλεί ανθρώπους, ανάπηρους και μη, που ενδιαφέρονται για τον χορό, να συμμετάσχουν στο σεμινάριο Feldenkrais με τη Μαριλένα Πετρίδου το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, 15:00 – 18:00 στον Χώρο.

Μία ξανθιά γυναίκα με ροζ μπλούζα και κάλτσες και ασπρόμαυρο ριγέ κολλάν είναι ξαπλωμένη στο πάτωμα ενός χώρου με γκρι τοίχους και πάτωμα. Κρατά με τα χέρια της τις πατούσες της και έχει τα πόδια της ψηλά σε ένα χαλαρό άνοιγμα με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Μοιάζει να ρολλάρει προς το αριστερό της πλάι και στη φωτογραφία βλέπουμε την πίσω πλευρά τού σώματός της.

Κίνηση και αυτοσχεδιασμός με άξονα τη Μέθοδο Feldenkrais

Η Μέθοδος Feldenkrais είναι ένα εργαλείο αυτορρύθμισης, εξέλιξης και δημιουργικότητας. Χρησιμοποιεί την κίνηση ως μέσο και μπορεί να συμπορευτεί με μια σειρά από εξερευνήσεις και αυτοσχεδιασμούς ως εργαλείο στον συμπεριληπτικό χορό.  Άτομα με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν σε αυτή την, χωρίς αισθητική, έρευνα, αναζητώντας την ουσία της κίνησης και της μάθησης. Η πρακτική αυτή προτείνεται ως δημιουργική «θεραπευτική» διαδικασία και αναψυχή. Ένας ιδιαίτερος  τρόπος για αυτοβελτίωση και σύνδεση με τον σώμα και τον εαυτό μας και σε δεύτερη φάση με την ομάδα. 

Μέσα σε ένα 3ωρο σεμινάριο, θα βιώσουμε μια συναρπαστική σύνδεση με τη Μέθοδο Feldenkrais, ιδιαίτερα ευεργετική ως θεραπευτική και μαθησιακή προσέγγιση στις αναπηρίες κάθε μορφής. Θα γνωρίσουμε το πεδίο δράσης και εφαρμογών της και θα συνδέσουμε την πρακτική αυτή που χρησιμοποιεί τη νευροπλαστικότητα ως κύριο εργαλείο, με ό,τι μας αφορά. Κίνηση, επαφή, ενεργοποίηση της επίγνωσης, χορός για όλα τα σώματα, με εργαλείο υλικά που θα προκύψουν από το μάθημα Awareness Through Movement.  

Μερικά από τα οφέλη από την συστηματική παρακολούθηση μαθημάτων Awareness Through Movement που σχετίζονται άμεσα αλλά και έμμεσα με το σώμα και την κίνηση : 

 • Αυτορρύθμιση του νευρικού συστήματος και επαναφορά βασικών λειτουργιών του
 • Μείωση και καλύτερη διαχείριση της έντασης, του πόνο και του άγχους
 • Βελτίωση της κίνησης/στάσης και της αναπνευστικής ικανότητας
 • Αύξηση της ευελιξίας, ευλυγισίας, σταθερότητας και άνεσης 
 • Ανάπτυξη της ανθεκτικότητας μέσω της περιέργειας και του πειραματισμού
 • Φροντίδα του εαυτού και ικανότητα να ακούμε τις δημιουργικές του παρορμήσεις
 • Βελτίωση της αυτογνωσίας και ευκολίας στην καθημερινή ζωή
 • Ανάπτυξη της ικανότητάς για δια βίου μάθηση

 

Σε έναν χώρο με τοίχους και πάτωμα σε αποχρώσεις του γκρι, τρία άτομα με αθλητικά ρούχα είναι ξαπλωμένα στο πάτωμα στο δεξί τους πλάι. Τα γόνατά τους είναι λυγισμένα σχεδόν σε ορθή γωνία και το αριστερό τους χέρι είναι τεντωμένο ψηλά και ανοίγει προς τα πίσω.

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους

 • Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό προς όλους ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
 • Η μεθοδολογία, το περιεχόμενο και ο χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων είναι προσβάσιμα σε ανάπηρους συμμετέχοντες. 
 • θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την κατάθεση αιτήσεων
 • Θα χρειαστείτε άνετα και ζεστά ρούχα και μια μεγάλη πετσέτα ή κουβερτούλα
 • Το μάθημα πραγματοποιείται χωρίς παπούτσια

Εισηγήτρια: Μαριλένα Πετρίδου – Χορεύτρια, Εκπαιδευτικός κίνησης, Certified Feldenkrais practitioner
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα
Τοποθεσία: Ο Χώρος, Πλατεία Θεάτρου 6, Αθήνα, 105 52 (ΧΑΡΤΗΣ)
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Έκπτωση για ΑμεΑ, ανέργους, φοιτητές και άτομα 65+: 15 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: m.koukouli@liminal.edu, 6980342222

 

 

Μία νεαρή γυναίκα με ίσια καστανοκόκκινα μαλλιά ως τους ώμους και καστανά μεγάλα μάτια είναι καθισμένη μπροστά από μια λευκή ταπετσαρία με λεπτές μαύρες καμπύλες γραμμές. Φορά μαύρα ρούχα, έχει αγκαλιά το δεξί της γόνατο και όπως χαμογελά ελαφρά, ένα μικρό λακκάκι δημιουργείται στο δεξί της μάγουλο.Μαριλένα Πετρίδου
Χορεύτρια, Παιδαγωγός κίνησης, Certified Feldenkrais practitioner 

Η Μαριλένα είναι εκπαιδευτικός χορού και κίνησης, πιστοποιημένη Feldenkrais® practitioner (CPF®), χορεύτρια και μουσικός. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK) και τύμπανα στο Ωδείο Μουσικής Πράξης. Είναι απόφοιτος της 4ετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Μέθοδο Feldenkrais® με πιστοποίηση από το Ευρωπαικό Eurotab(European Accreditation Board). 

Διδάσκει κίνηση-χορό από το 2002 και τη Μέθοδο Feldenkrais® για το ευρύ ή ειδικό κοινό από το 2014, σε ομαδικά μαθήματα/σεμινάρια ή με ατομικές συνεδρίες (Functional Integration). Το 2016 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Feldenkrais στην Αθήνα. Διδάσκει κίνηση σε βρεφικά-νηπιακά εργαστήρια μαζί με γονείς, σε νήπια και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε παιδιά με ιδιαίτερες κινητικές και αναπτυξιακές ανάγκες (σε ατομικές συνεδρίες).

Συνεργάζεται ως χορεύτρια με χορογράφους και ομάδες χορού και ως κινησιολόγος σε ομάδες θεάτρου σε Ελλάδα και Αγγλία από το 1999. Παράλληλα έχει ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με την πολιτιστική διαχείριση/παραγωγή, έχοντας συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα από φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών στον Ελληνικό χώρο.

Ως δασκάλα/fascilitator κινητικών μαθημάτων έχει συνεργαστεί με στούντιο και σχολές χορού, σχολεία, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιώντας εργαστήρια κίνησης και χορού για παιδιά και ενήλικες. To 2002+23 εκπαιδεύεται στη Μέθοδο Child’Space® (εκπαιδευτική και θεραπευτική μέθοδος κίνησης για βρέφη και νήπια). 

 

Pin It on Pinterest