Ετοιμαστείτε για τα Plásmata 3!
Ζούμε ανάμεσα στο πραγματικό και την παραίσθηση. Τα Plásmata 3, η μεγάλη έκθεση της Στέγης στο Πεδίον του Άρεως, σε προσκαλούν σε έναν κόσμο όπου τα όρια πραγματικότητας και ψευδαίσθησης χάνονται και το καθημερινό μεταμορφώνεται σε κάτι μαγικό.

Φέτος, τα Plásmata 3 μετατρέπουν το Πεδίον του Άρεως σε έναν ανοιχτό, συμπεριληπτικό χώρο εξερεύνησης και φαντασίας. Για κάθε πλάσμα εκεί έξω.
Κάπου έχουμε ξαναβρεθεί, σωστά;
Από τις 27 Μαΐου το Πεδίον του Άρεως προβάλλει μπροστά μας διαφορετικό! Μπορεί να νομίζατε ότι γνωρίζετε πολύ καλά αυτό το πάρκο, όμως τα Plásmata 3 σας υπόσχονται πως ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε!
Για 20 μέρες το Πεδίον του Άρεως φιλοξενεί 25 έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, που απλώνονται διακριτικά στον δημόσιο χώρο, σαν ένα όνειρο, και συνομιλούν με την καθημερινότητά μας, δίνοντας χώρο στο αναλογικό, το σωματικό και το φαντασιακό.

Τα Plásmata επιστρέφουν στο Πεδίον του Άρεως και ο χώρος του πάρκου γίνεται το σημείο απ’ όπου απρόσμενα ξεπροβάλλουν έργα ψηφιακής τέχνης, video art, εγκαταστάσεις, προβολές και τόσα άλλα, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυμμένα στις γωνιές του πάρκου σα να μην υπήρξαν ποτέ εκεί.
Τα Plásmata 3 είναι μια πρόσκληση σε παιχνίδι, μια πρόταση για να δούμε αλλιώς τον κόσμο γύρω μας. Όπως στο σινεμά του David Lynch, το αλλόκοτο ξεπηδά από το γνώριμο και το ονειρικό μοιάζει με ανάμνηση. Τι είναι το Υπουργείο Αναρχαιολογίας; Κινείται στ’ αλήθεια εκείνη η κουκουβάγια δίπλα στο άγαλμα της Αθηνάς; Τι γυρεύει ένα κοπάδι πρόβατα από τον Λίβανο στο Πεδίον; Μπορεί το Πνεύμα του πάρκου να μας φέρει κοντά; Έρχονται χρυσά Datsun από τον ουρανό; Τραγουδούν τα κοχύλια; Θα ήθελες να γίνεις νυχτερίδα;

Μέσα στο Πεδίον του Άρεως θα δεις πλάσματα που δεν είσαι σίγουρος αν είναι αληθινά ή βγαλμένα από παραμύθι, από πίνακα του Γκόγια ή από τα παιδικά σου όνειρα.
Τα Plásmata 3 φέτος είναι αλλόκοτα. Αλλά και αξιολάτρευτα. Τρυφερά και οικεία. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι: Υπάρχουν; Υπήρξαν; Θα υπάρξουν; Και ίσως τελικά αυτό να μην έχει και τόση σημασία.
Ελάτε στα Plásmata 3 να παίξουμε, δίχως να σκεφτόμαστε τι είναι κανονικό και τι όχι. Δεν χρειάζεται εισιτήριο. Μόνο φαντασία.
Η liminal στα Plásmata 3
Τα Plásmata 3 σχεδιάζονται προβλέποντας την πρόσβαση στο Πεδίον του Άρεως για άτομα με κινητική αναπηρία και φιλοξενώντας δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.
Η liminal σε συνεργασία με σύμβουλους προσβασιμότητας φροντίζει ώστε η περιήγηση στους χώρους της έκθεσης μέσα στο πάρκο να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τα άτομα με αναπηρία που θα το επισκεφτούν.
Στο πλαίσιο προσβασιμοποίησης των εκδηλώσεων της έκθεσης, διοργανώνονται δύο ξεναγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στις 3 και 10 Ιουνίου 2025 και δύο ξεναγήσεις εμπλουτισμένες με Ακουστική Περιγραφή των έργων για άτομα με οπτική αναπηρία στις 11 και 13 Ιουνίου 2025 αντίστοιχα. Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες παρακάτω.
Λίγα λόγια για τα Plásmata 3
Τα Plásmata είναι ένα ζωντανό εργαστήριο ιδεών, δοκιμών και δημιουργίας για τον δημόσιο χώρο και το πώς συνδεόμαστε με αυτόν. Όπως και στην πραγματική ζωή, η τεχνολογία δεν συνιστά μια αυτόνομη ζώνη αλλά ταυτίζεται με το καθημερινό. Γι’ αυτό και εξαφανίζεται.
Τα Plásmata 3 θέτουν εκ νέου το θέμα του πάρκου στο κέντρο της πόλης: αυτού του ιδιότυπου «ανάμεσα», το οποίο καθορίζεται από τα συλλογικά μας όνειρα και την υλική πραγματικότητα που αυτά πλάθουν. Πνεύματα και στοιχειά του Πεδίου, κάποιες φορές με τη μορφή ζώων, μας προστατεύουν, μας μιλούν, μας αγκαλιάζουν. Τα Plásmata 3, μιλώντας μας μέσα από τα παρτέρια που κοιτάμε χωρίς να τα βλέπουμε, μας καλούν στη γιορτή του ανοίκεια οικείου: εκεί όπου το ψηφιακό χάνεται μέσα από τις χαραμάδες του χώματος, των φυτών, των γέλιων των παιδιών και των σωμάτων που περπατούν ανέφελα μια Κυριακή απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως.
Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
Το σουρεαλιστικό στοιχείο δεν βρίσκεται μόνο στα έργα της έκθεσης· είναι εγγενές στον ίδιο τον χώρο. Ένα πάρκο που μοιάζει φυσικό αλλά είναι κατασκευασμένο· ένας τόπος που αποκαλύπτεται σαν ζούγκλα και κρύβεται σαν ένα συλλογικό ιερό των ονείρων μας – ένα σκηνικό που διαρκώς μεταμορφώνεται.

Ανάμεσα σε υβριδικά έργα, παράξενα τοτέμ φορτισμένα με υπαινιγμούς πνευματισμού, μυθικά ζώα, αρχαίες κολόνες-μαξιλάρια όπου ξαπλώνεις άφοβα χωρίς να πονάς, μνημεία φτιαγμένα από σπασμένα μάρμαρα αθηναϊκών πεζοδρομίων, σώματα που δεν ξέρεις εάν πέφτουν στο κενό ή εάν ανεβαίνουν στον ουρανό από μια σκάλα που οδηγεί στο πουθενά, γυάλινα λουλούδια που φωτίζονται με τη δύναμη της αγκαλιάς δύο ανθρώπων, αμαζόνες πάνω σε μηχανές, κοχύλια που περιστρέφονται αέναα και μέσα από τα οποία ακούγονται σταγόνες να ρέουν, οικεία και ανοίκεια πλάσματα που ξεπροβάλλουν μέσα από τα παρτέρια του πάρκου – τα Plásmata 3 συνθέτουν μια εμπειρία φαντασίας και περιπλάνησης.
Μια βόλτα στο Πεδίον του Άρεως με αλλιώτικα Plásmata αυτή τη φορά. Ήσυχα, διακριτικά, γοητευτικά, παρηγορητικά. Φυσικά, αναλογικά, ψηφιακά. Πλάσματα που παίζουν με το ερώτημα τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό, τι θα μπορούσε να συμβαίνει στα αλήθεια και τι σε όνειρο. Μια μικρή πλατεία για να ακούσουμε μουσική ξαπλωμένοι στο έδαφος. Σινεμά, φαγητό, μικρά πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ωραία. Ψάχνουμε τρόπους για να ευχαριστηθούμε την ελευθερία του δημόσιου χώρου και τη συναναστροφή μας με αγνώστους που μας έφερε κοντά η τυχαιότητα της βόλτας ή ο στόχος ανακάλυψης των Πλασμάτων. Ναι, αναζητάμε το γλυκό ψέμα που μπορούν να αφηγηθούν η ομορφιά, η έκπληξη, το χιούμορ, και τελικά, η τέχνη. Το ίδιο το πάρκο δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση φύσης φτιαγμένης με σχέδιο και ανθρώπινη πρόθεση. Οικεία και τρυφερά, φέτος. Άλλωστε, έχουμε ξανασυναντηθεί. We’ve met before, haven’t we? Μια μικρή γιορτή-εγκώμιο στην τέχνη, το δικαίωμα στην τεμπελιά και την απραξία, την ανακουφιστική δύναμη της συνύπαρξης.
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση
Περισσότερες πληροφορίες για τα Plásmata 3 μπορείτε να βρείτε εδώ.
Συντελεστές
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Εκτελεστικός διευθυντής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Σχεδιασμός και επιμέλεια προγράμματος: Πρόδρομος Τσιαβός
Συντελεστές Προσβασιμότητας
Συντονισμός προσβάσιμων δράσεων για τα Plásmata 3 της Στέγης Ωνάση: liminal
Ακουστική Περιγραφή και Σχεδιασμός προσβάσιμων ξεναγήσεων για άτομα με οπτική αναπηρία: Μαρία Θρασυβουλίδη, Γρηγόρης Σταθόπουλος
Προσβάσιμες ξεναγήσεις για άτομα με ακουστική αναπηρία: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Ανδρέας Πλεμμένος, Εύη Φωτοπούλου
Συμβουλευτική αρχιτεκτονικής προσβασιμότητας: Weld architecture studio, Αγγελοπούλου Ιωάννα, Λάσπας Χάρης
Ακουστική Περιγραφή για το trailer: Μαρία Θρασυβουλίδη
Χρήσιμες πληροφορίες
Ξεναγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:
- Τρίτη 3 Ιουνίου στις 6 μ.μ.
- Τρίτη 10 Ιουνίου στις 6 μ.μ.
Ξεναγήσεις με Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία και συνοδούς:
- Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 7 μ.μ.
- Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 7 μ.μ.
📍 Σημείο συνάντησης: Στο InfoPoint στην είσοδο του πάρκου στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την οδό Μαυροματαίων
- Ενδείκνυται να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια και να έχετε μαζί σας νερό.
- Οι περιηγήσεις περιλαμβάνουν εύκολο περπάτημα, διάρκειας περίπου 1 ώρας και 15 λεπτών.
- Σε μερικά σημεία της διαδρομής το περπάτημα γίνεται σε χώμα ή γρασίδι.
👉 Κρατήσεις στο 2130178036 ή στο [email protected]
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, κατά την κράτηση θέσεων για τις περιηγήσεις με ακουστική περιγραφή παρακαλούμε πολύ ενημερώστε μας για την παρουσία ή όχι συνοδού.
Χρήσιμες πληροφορίες πρόσβασης για τους/τις χρήστες/στριες αμαξιδίων
Η κεντρική είσοδος του πάρκου βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την οδό Μαυροματαίων, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εισόδους που σας εξυπηρετούν.
Κατά την περιήγησή σας στο Πεδίον του Άρεως, θα συναντήσετε διαφορετικές ποιότητες εδάφους όπως κυβόλιθους, πλάκες μαρμάρου, χωμάτινο σταθεροποιημένο έδαφος και σε κάποια σημεία έδαφος που δεν έχει κάποια διαμόρφωση.
Στο πάρκο λειτουργούν τουαλέτες ΑμεΑ.
Τα περισσότερα έργα της έκθεσης Plásmata 3 είναι ορατά από τις διαδρομές του πάρκου ενώ σε κάποια το έδαφος έχει διαμορφωθεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ανάγκες πρόσβασης.
🗺️ Πριν την επίσκεψή σας, παρακαλούμε, να συμβουλευτείτε τον χάρτη που απεικονίζει τα έργα της έκθεσης Plásmata 3, την ποιότητα εδάφους και τις προτεινόμενες εισόδους στο πάρκο.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις προσβάσιμες δράσεις στα Plásmata 3 εδώ.