Ethnofest – Προβολή χωρίς αποκλεισμούς

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικός Κινηματογράφος
Ανάπτυξη & Προβολή χωρίς Αποκλεισμούς

 

Κάτω από τις στήλες του Παρθενώνα, δύο μαρμαροτεχνίτες με κασκέτα και προστατευτικά γυαλιά κόβουν με ειδικά μεταλλικά εργαλεία ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου.

 

Ο οργανισμός Ethnofest, σε συνεργασία με την liminal διοργανώνει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. μία προσβάσιμη προβολή για άτομα με αισθητηριακές βλάβες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μετά την προβολή, οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας τού Ethnofest. Το έργο τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων για την ανάδειξη και διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αναγνωρίζοντας συστηματικά την αδιαμφισβήτητη αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ethnofest, στην 13η διοργάνωσή του επέλεξε πέντε ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου  για να προβληθούν με Ακουστική Περιγραφή και Υποτιτλισμός SDH για άτομα με οπτική και ακουστική βλάβη αντίστοιχα.  Στόχος είναι η διεύρυνση του κοινού με την καθιέρωση προβολών χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμων κι από ΑμεΑ.

 

Το πρόγραμμα της προβολής

Πιο συγκεκριμένα, τα προσβάσιμα ντοκιμαντέρ του προγράμματος είναι:

  • “…μόνο το μαντρακά βαστεί…” Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα, (Ελλάδα, 2014, 11΄), των Σίλα Μιχάλακα, Γιάννη Ν. Δρίνη

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO. Στο δεκάλεπτο φιλμ «Μόνο τον μαντρακά βαστεί…» Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία σήμερα του Σίλα Μιχάλακα και Γιάννη Ν. Δρίνη παρουσιάζονται όψεις της μακραίωνης λαϊκής τέχνης της Μαρμαροτεχνίας που αναπτύχθηκε σε πολλά νησιά του Αιγαίου κυρίως όμως στην Τήνο, τόπο καταγωγής του Γύζη, του Λύτρα, του Χαλεπά, του Φιλιππότη κ.α.

  • Βυζαντινή Ψαλτική, (Ελλάδα-Κύπρος, 2018, 11΄), του Σίλα Μιχάλακα

Το στοιχείο της Ψαλτικής Τέχνης εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015. Στο σύντομο φιλμ του Σίλα Μιχάλακα αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της ψαλτικής που συνθέτουν ένα ισχυρό κράμα ελληνικού λόγου, ρυθμού και μέλους, συνυφασμένα με ιδιότυπες τεχνοτροπίες και μορφολογικά ιδιώματα, τα οποία μεταφέρονται από στόμα σε στόμα.

  • Ο εορτασμός του δεκαπενταύγουστου στα ορεινά χωριά Βλάστη (Κοζάνης) & Συρράκο (Ιωαννίνων), (Ελλάδα, 2020, 12΄), του Σίλα Μιχάλακα

Τον Δεκαπενταύγουστο οι απανταχού Βλατσιώτες ανταμώνουν στον τόπο καταγωγής τους και πιάνουν τον Τρανό Χορό στα λιβάδια. Μια συνάντηση με τη μνήμη της κοινότητας που ανανεώνει στο παρόν τους δεσμούς των μελών της και σηματοδοτεί έναν δικό τους ετήσιο κύκλο. Ο Σίλας Μιχάλακας καταγράφει με τον κινηματογραφικό του φακό του τον εορτασμό του δεκαπενταύγουστου στα ορεινά χωριά Βλάστη (Κοζάνης) & Συρράκο (Ιωαννίνων).

  • Μωμοέρια, (Ελλάδα, 2015, 10’), των Σίλα Μιχάλακα, Γιάννη Ν. Δρίνη

Το έθιμο των Μωμόγερων έχει εορταστικό αλλά και ευετηριακό χαρακτήρα και συνδέεται άμεσα με τον ερχομό του νέου έτους και την καλή χρονιά. Αυτό το έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση προέρχεται από την ορεινή Τραπεζούντα και επιβιώνει σε οκτώ χωριά του Νομού Κοζάνης (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι).

  • Συριανό λουκούμι. Το πιο «ακριβό» γλυκό, (Ελλάδα, 2022, 12΄), των Σίλα Μιχάλακα, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη

Το «Συριανό Λουκούμι» βρίσκεται επίσημα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ των Σίλα Μιχάλακα και Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη μας ταξιδεύει στη Σύρο και ακολουθεί βήμα βήμα την διαδικασία παρασκευής αυτού του παραδοσιακού γλυκίσματος που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και συνδέθηκε άρρηκτα με τη ζωή των κατοίκων του νησιού, διατηρώντας τον σημαντικό του ρόλο μέχρι σήμερα.

 

Πίσω από μια φθαρμένη πράσινη ξύλινη κάσα παραθύρου, μια γυναίκα γύρω στα 50 με γυαλιά οράσεως χαμογελά κρατώντας στα χέρια της δύο πακέτα συριανό λουκούμι.

 

Οι διοργανωτές σημειώνουν:
“Ο κινηματογράφος μπορεί να είναι μια κατεξοχήν οπτικοακουστική εμπειρία, ωστόσο η μαγεία του μπορεί να μεταφραστεί σε εναλλακτικούς κώδικες επικοινωνίας και να μεταδοθεί σε ένα κοινό που συνήθως δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν.”

Μετά την προβολή στην Ταινιοθήκη, το Ethnofest έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τις ταινίες αυτές στην ιστοσελίδα του ώστε να είναι διαθέσιμες για όλη την Ελλάδα για ένα κοινό συχνά αποκλεισμένο που πλέον θα μπορεί να τις απολαύσει όποτε το επιθυμεί.

Η παρούσα πρωτοβουλία αποτελεί την αφετηρία ενός εγχειρήματος για παρόμοιες μελλοντικές δράσεις που θα ενισχύουν την προσβασιμότητα της πληροφορίας σε ένα πιο διευρυμένο κοινό.

 

αφίσα σε κόκκινο χρώμα. Στο κέντρο κείμενο με λευκά γράμματα Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικός Κινηματογράφος - Προβολή χωρίς αποκλεισμούς. Στο πάνω μέρος τα logo της liminal και του Ethnofest και το σχέδιο μιας μαύρης γάτας με μεγάλα μουστάκια.

 

Συντελεστές Προσβασιμότητας

“…μόνο το μαντρακά βαστεί…” Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα
Σενάριο και Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Επιμέλεια: Κερασία Μιχαλοπούλου

Βυζαντινή Ψαλτική
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Γρηγόρης Σταθόπουλος και Μαρία Θρασυβουλίδη
Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος και Μαρία Θρασυβουλίδη
Επιμέλεια: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη

Ο εορτασμός του δεκαπενταύγουστου στα ορεινά χωριά Βλάστη (Κοζάνης) & Συρράκο (Ιωαννίνων)
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Μαίρη Θεολόγου
Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Επιμέλεια: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση: Χρήστος Θάνος

Συριανό λουκούμι. Το πιο «ακριβό» γλυκό
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Μαίρη Θεολόγου
Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Παντελής Παντέλογλου
Επιμέλεια: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση: Χρήστος Θάνος

Μωμοέρια
Σενάριο και Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Παντελής Παντέλογλου
Επιμέλεια: Κερασία Μιχαλοπούλου

Η ηχογράφηση των Ακουστικών Περιγραφών έγινε στα στούντιο της Basement Productions. 

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους τις Χρυσέλλα Λαγαρία, Μαρία Μαμαντάκη, Άννα Μπαλάν και Άννα Μαρία Φώσκολου.

 

Πληροφορίες Προβολής

Μέρα: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 11:00 π.μ. 
Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
Η είσοδος είναι δωρεάν. Για να εξασφαλίσετε τη θέση σας, επικοινωνήστε με email στο [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.