Έλα μαζί μας στο «Δωμάτιο»!

Το «Δωμάτιο» είναι μια δημόσια εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν με το σώμα, το μυαλό, αλλά και το πνεύμα τους σε μια σειρά διαδραστικών έργων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Στο κέντρο της Αθήνας το οποίο αποτελεί σημείο έλξης και δράσης καλλιτεχνών εδώ και δεκαετίες, δημιουργείται ο νέος καλλιτεχνικός χώρος έκφρασης «Δωμάτιο», Σολωμού 55, Ομόνοια (χάρτης).

Για ένα μήνα τον χρόνο, ξεκινώντας από τις 28 Απριλίου του 2017, το «Δωμάτιο» ανοίγει την πόρτα του δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και θεατές όλων των κοινωνικών ομάδων, να συνυπάρξουν σε ένα χώρο κοινό. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα in situ, τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Προσεγγίζουν ποικίλες θεματολογίες μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης όπως ζωγραφική, video art, εγκαταστάσεις, μουσική, performance, θέατρο, αφήγηση, μόδα κ.α.. Σημαντικό να επισημανθεί η ιδιαιτερότητα του χώρου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και άτομα με αναπηρία.

Ο εκθεσιακός χώρος του «Δωματίου» θα είναι ανοικτός κατά την περίοδο 28/4 – 28/5 του 2017 καθημερινά . Λόγω του ότι σε αυτό το καλλιτεχνικό – κοινωνικό project ο θεατής  καλείται να βιώσει την Τέχνη ουσιαστικά και αναπόσπαστα, και λαμβάνοντας υπόψιν τον  περριορισμένο χώρο και την τήρηση ασφαλείας των παρευρισκόμενων, προτείνεται η επίσκεψη στις εικαστικές εκθέσεις να γίνεται από ολιγάριθμα γκρουπ και κατόπιν συγκεκριμένου ραντεβού μέσω του τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «Δωματίου». Για τις ζωντανές performances και τις παραστάσεις χορού και θεάτρου, θα δηλώνεται συμμετοχή και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Το «Δωμάτιο», ως στόχο του έχει τη δημιουργία ενός θεσμού φεστιβαλικής υφής, ο οποίος θα φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών τα οποία θα παρουσιάζονται στο ευρύτερο κοινό δωρεάν. Στο «Δωμάτιο» προάγεται η ιδέα της συνεργασίας και του εθελοντισμού μεταξύ ευαισθητοποιημένων δημιουργικών ανθρώπων, έτσι ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί το σύνολο της κοινωνίας μέσα από την Τέχνη. Φέτος, περισσότεροι από 90 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, συμμετέχουν με έργα τα οποία θα παρουσιαστούν σε 31 διαφορετικές ομαδικές συνθέσεις/εκθέσεις ανάλογα με τις θεματικές που προσεγγίζουν. Η εκάστοτε έκθεση θα διαρκεί μια ημέρα και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί σε όλες τις εκθέσεις δωρεάν.

Στο «Δωμάτιο» θα παρουσιαστούν πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, έργα εφαρμοσμένων τεχνών, εγκαταστάσεις, performances, θεατρικά έργα, παρουσιάσεις βιβλίων, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις καθώς και ομιλίες που θα πραγματεύονται τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει και να καλλιτεχνεί ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης ή σωματικής κατάστασης. Μέσα από το πρότζεκτ αυτό, τίθενται ερωτήματα για την κοινωνική υπόσταση του ανθρώπου, τη συλλογικότητα αλλά και τη δημιουργικότητα εν μέσω κρίσης κοινωνικής, πολιτικής, αλλά και αξιακής.

Το «Δωμάτιο» στοχεύει σε μια διαφορετική εμπειρία για τον θεατή αλλά και τον καλλιτέχνη καθώς αυτοί οι δύο πόλοι θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν μέσα από τη συνύπαρξή τους στον χώρο της έκθεσης.

Το «Δωμάτιο» είναι ένα περιβάλλον φορτισμένο με ετερόκλητα δεδομένα και δρώμενα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών. Στην επαφή δηλαδή με τον εαυτό μας αλλά και τη σύνδεση με τους άλλους. Η είσοδος στο «Δωμάτιο» βασίζεται στη συμμετοχή μέσα από τη συλλογικότητα και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην υπόσταση της τέχνης. Η επίσκεψη στον χώρο αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αφού κάθε μέρα θα παρουσιάζονται διαφορετικά έργα και συνδυασμοί.

Το «Δωμάτιο» είναι μια δημόσια εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν με το σώμα, το μυαλό, αλλά και το πνεύμα τους σε μια σειρά διαδραστικών έργων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ!

Για περισσότερες πληροφορίες:

website: www.domatioproject.com

τηλ. +30 6938634606

email: [email protected]