e-liminal | Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της liminal

 

Γνωρίστε τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της liminal που ξεκινούν από τον Οκτώβρη!

Το e-liminal ξεκινά με τρία εκπαιδευτικά εργαστήρια αφιερωμένα στο performing: Devised Theater (Θέατρο της Επινόησης), Υποκριτική στην κάμερα – Κινηματογραφικοί Μονόλογοι και Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός!

Devised Theater

με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη

 

Στο Devised Theater, η θεατρική πρακτική μας ξεκινά χωρίς κείμενο. Το κείμενο δημιουργείται καθώς οι πρόβες προχωρούν μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς και τη συνεργασία όλης της ομάδας.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου της επινόησης (devised theater) παράγοντας υλικό, κάνοντας επιλογές, συνθέτοντας και τελικά δημιουργώντας μια δραματική δομή.

Αξιοποιώντας μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, για ολιγομελή τμήματα, θα μπορέσουν όλοι και όλες να έρθουν σε επαφή με τα εκφραστικά και δημιουργικά τους μέσα. Με αφετηρία μια ιδέα, μια εικόνα, ένα θέμα ή ένα ερέθισμα όλοι μαζί θα μάθουμε να δημιουργούμε, να συναρμολογούμε, να ανασυντάσσουμε και να αξιοποιούμε υποκριτικά το κείμενο που προκύπτει μέσα από την αρμονική συνεργασία της ομάδας.

 

Πρόγραμμα μαθημάτων και δηλώσεις συμμετοχής

Το εργαστήριο του Devised Theater θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου 2021 και θα λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη στις 19:30-22:00 ως τις 15 Δεκεμβρίου 2021. 

Κρατήστε θέση δηλώνοντας συμμετοχή σε αυτήν τη φόρμα. 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Acting on camera: Κινηματογραφικοί Μονόλογοι

με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου

 

Τι μας αφήνει άφωνους παρακολουθώντας ένα μονόλογο; Πώς προσεγγίζουμε ένα μεγάλο κομμάτι κειμένου και πώς αναπνέουμε μέσα σε αυτό;

Στο Acting on camera: Κινηματογραφικοί Μονόλογοι θα μελετήσουμε μερικούς εμβληματικούς μονολόγους του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου και θα εξετάσουμε τι είναι αυτό που τους καθιστά “κλασικούς”.

Στη συνέχεια, θα δουλέψουμε ατομικά και ομαδικά πάνω σε αυτά τα κείμενα αυτοσχεδιάζοντας μέσα από την αναπνοή, τη φωνή, το ρυθμό, την εσωτερική κίνηση του χαρακτήρα προκειμένου να χτίσουμε την δική μας προσέγγιση. Θα εξετάσουμε πώς λειτουργούμε στις δεδομένες συνθήκες του μονολόγου αλλά και πώς τις ανατρέπουμε ελευθερώνοντας την φαντασία μας.

Στο τέλος, θα δημιουργηθεί ένα βίντεο της παρουσίασης των μονολόγων για όσους/ες το επιθυμούν.

 

Πρόγραμμα μαθημάτων και δηλώσεις συμμετοχής

Το εργαστήριο του Acting on camera: Κινηματογραφικοί Μονόλογοι θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου 2021 και θα λαμβάνει χώρα κάθε Πέμπτη στις 18:30-21:30 ως τις 9 Δεκεμβρίου 2021.

Κρατήστε θέση δηλώνοντας συμμετοχή σε αυτήν τη φόρμα

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Φέρνουμε & Φτιάχνουμε

με την Έλενα Σωκράτους

 

Πώς ξεκινάμε να χτίζουμε ένα χαρακτήρα επί σκηνής; Πώς αποκτά σάρκα και οστά ένας ρόλος και πώς δημιουργούμε σκηνικά κάτι που πραγματικά μας ενδιαφέρει;

Ένα εργαστήρι αυτοσχεδιασμού, όπου οι συμμετέχοντες φέρνουν στο εργαστήρι οτιδήποτε τους εμπνέει και με αυτό φτιάχνουμε θέατρο. Μαθαίνουμε να δημιουργούμε συνθήκες και δραματουργία, να χτίζουμε ρόλους από την αρχή και να φτιάχνουμε θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και μονολόγους. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από πίνακες μέχρι ποιήματα, αντικείμενα, φαγητά, ρούχα, φωτογραφίες… Στόχος είναι να μιλήσουμε μέσα από το θέατρο για αυτά που μας αφορούν, να βρούμε μια διέξοδο έκφρασης και να αφήσουμε την φαντασία να οδηγήσει την έμπνευσή μας.

 

Πρόγραμμα μαθημάτων και δηλώσεις συμμετοχής

Το εργαστήριο Φέρνουμε & Φτιάχνουμε θα ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου 2021 και θα λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στις 18:00-20:00 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021

Κρατήστε θέση δηλώνοντας συμμετοχή σε αυτήν τη φόρμα. 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η μεθοδολογία και το περιεχόμενο των σεμιναρίων είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Βιογραφικά Εισηγητριών

Μία μελαχρινή εύσωμη γυναίκα με καστανά μάτια και μακριά ίσια μαλλιά χαμογελάει απαλά με το σώμα της στραμμένο στο πλάι και το πρόσωπό της προς το φακό. Πίσω της καταπράσινα δέντρα φωτίζουν την εικόνα.

 

Κακουδάκη Τζωρτζίνα 

www.georginakakoudaki.org

 Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτης.΄Εχει διδάξει  «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2004-2007) και «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης  Βόλου και το Διδασκαλειο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-12). Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού, σε πλήθος δημοσιών ΙΕΚ (από το 2002-2012) και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου (με τελευταίο το πρόγραμμα της ΄Υπατης Αρμοστείας και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2015). Διδάσκει Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά.

Έχει  διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου στο Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό, Λίβερπουλ.  Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ, 2007 και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης», εκδ. Κέδρος, 2011. Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015).

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις για νέους Μετά τον Αφρό 2009 (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σους το πεζοδρόμιο 2010 (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες 2011, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας 2012, Γκαίτε Φάουστ 2013, Σοφοκλή Αντιγόνη 2014-16, Aριστοφάνη Νεφέλες, 2016, Ευριπίδη Ελένη, 2018 και εξής (στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Β Βάθμιας Εκπαίδευσης) και περιπατητικές παραστάσεις όπως Δημόσιο Σήμα/ Επιτάφιος του Περικλή, Ιχνη- η αναζήτηση του Πυθαγόρα.

Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πλήθος παραστάσεων (πάνω από 30) θεάτρου και χορού. Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα.

Από τον Απρίλιο 2016 είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και υπεύθυνη του «Λυκείου Επιδαύρου».

το enface μίας γυναίκας γύρω στα 30. Έχει καστανά κοντά σπαστά μαλλιά με αφέλειες και το βλέμμα της είναι στραμμένο στο πλάι. Με το δεξί της χέρι ακουμπά στο δεξί της μάγουλο

 

Σεραφίτα Γρηγοριάδου

Η Σεραφίτα Γρηγοριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη δραματική σχολή του θεάτρου «Εμπρός».

Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και περφόρμανς, σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Συνεργασίες ενδεικτικά: Εταιρεία Θεάτρου «Διπλούς Έρως» (Μ. Μαρμαρινός),  Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Σ. Λιβαθινός),  Εθνικό Θέατρο (Κ. Ευαγγελάτου),  Κέντρο Αρχαίου Δράματος Δελφών (Ε. Πέγκα), Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ταινίες: «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου, «DOS» του Στάθη Αθανασίου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Sequence Error» του Γιώργου Δρίβα.

Το 2015-6 πρωταγωνίστησε  στην Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση «Α», το πρώτο συλλογικό καλλιτεχνικό project στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου χρηματοδοτημένο από το κοινό. 

Τον Μάρτιο του 2016 πήρε μέρος  στη ζωντανή έκθεση As One στο Μουσείο Μπενάκη για την οποία επιλέχθηκε απο το  Marina Abramovic Institute και τον οργανισμό NEON με το έργο The never ending song. Τον Μάιο του 2016 συνεργάστηκε με τους Βραζιλιάνους performers R.Abdala και J.Goes στο Μουσείο Μπενάκη (protovoulia) και στο Cabaret Voltaire της Ζυρίχης με το έργο From Nothing To Nowhere.

Τον Ιούνιο του 2017 φιλοξενήθηκε σε residency στο Watermill Center του Robert Wilson στη Νέα Υόρκη με την performance “Woman watches herself being looked at” σε συνεργασία με το σκηνοθέτη Στάθη Αθανασίου και το συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. H performance επιχορηγήθηκε από τον οργανισμό ΝΕΟΝ και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Οκτώβριο του 2017.

Το 2017 συμμετείχε στην παράσταση “1984” του Τζ. Όργουελ σε σκηνοθεσία Κ.Ευαγγελάτου ενώ το χειμώνα του 2018 συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου “Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ” σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Το χειμώνα του 2019 συνεργάστηκε με τη Ρούλα Πατεράκη στην παράσταση Πεθαίνω σα χώρα του Δ. Δημητριάδη και αυτό το διάστημα  παίρνει μέρος στην περφόρμανς Ίχνη της Αντιγόνης σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου. 

Είναι δασκάλα υποκριτικής και αγωγής του λόγου.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας με τα μαλλιά πιασμένα ψηλά που χαμογελά απαλά στο φακό.

 

Έλενα Σωκράτους

Η Έλενα Σωκράτους -elenasokratous.com- γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου, της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο Freie Universität στο Βερολίνο, αλλά και με τους: Thomas Ostermeier, Annie Dorsen, Florentina Holzinger, Faustin Linyekula και Kyle Abraham. Ζει στο Βερολίνο, όπου εργάζεται ως σκηνοθέτις και θεατροπαιδαγωγός.
Είναι η δημιουργός και σκηνοθέτις των καλλιτεχνικών ομάδων “Εκ-Δράσης” (Λεμεσός, 2009) και “ithAKT” (Βερολίνο, 2012). Σε συνεργασία με τον Αχιλλέα Σουρλά δημιούργησε το μουσικοθεατρικό ντουέτο “fairy tails” (Βερολίνο, 2013-2014).
Ως σκηνοθέτις έχει συμμετέχει σε φεστιβάλ και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βούρτζμπουργκ, Λεμεσό, Λευκωσία, Παρίσι, Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Οι παραστάσεις της, συχνά σε μη θεατρικούς χώρους, αφορούν σε κοινωνικά θέματα με έντονο το στοιχείο της διάδρασης με το κοινό.
Ως θεατροπαιδαγωγός, έχει εφαρμόσει εργαστήρια θεάτρου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και σε ερασιτεχνικές ομάδες ενηλίκων. Είναι η θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτις και συντονίστρια των θεατρικών προγραμμάτων, του γερμανικού υπουργείου Παιδείας “Mein Leben – Mein Theater” / “Η ζωή μου – Το θέατρό μου” (Βερολίνο, 2014-2017), “TheaterHeimat” / “Θεατρο-Πατρίδα” (Βερολίνο, 2019) και “wir.haben.das.Recht” / “έχουμε.το.δικαίωμα.” (Βερολίνο, 2020). Έχει συνεργαστεί με τον ΘΟΚ ως εμψυχώτρια στα Εργαστήρια της Τετάρτης (2016).

Το e-liminal πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Kahane Foundation και της HumanRights360°.
To logo του Kahane Foundation. Helping people to create a dignified and peaceful living environment. For themselves. And for their neighbors.
το logo του Human Rights 360. Ένας γαλάζιος κύκλος χωρίζεται στη μέση κάθετα από μια λευκή λεπτή γραμμή. Πάνω γραμμένο με μαύρα γράμματα Human Rights 360