ARTικόλεξο – Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της liminal

Ελάτε να φτιάξουμε την αλφαβήτα της συμπεριληπτικής τέχνης μαζί!
Οι εγγραφές για το ARTικόλεξο ξεκινούν τώρα!

Με τεράστια κίτρινα καμπυλωτά γράμματα είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της αφίσας "ART" και ακριβώς από κάτω με λίγο μικρότερα "ικόλεξο" σχηματίζοντας όλο μαζί τη λέξη Αρτικόλεξο. Πίσω τους μια παχιά κάθετη μπλε σκούρα πινελιά διαγράφει την αφίσα από πάνω ως τη μέση περίπου. Στο κάτω μέρος μια κίτρινη αντίστοιχα παχιά πινελιά ξεκινά από τα αριστερά και το χρώμα της σβήνει προς το κέντρο σα να τελείωσε η μπογιά. Πάνω της με μπλε σκούρα κεφαλαία γράμματα είναι γραμμένο "Συμπεριληπτική καλλιτεχνική εκπαίδευση, Εργαστήρια Χορού - Θεάτρου - Μουσικής. Κάτω δεξιά το logo της liminal με τις δύο παράλληλες διαγώνιες μαύρες γραμμές.

Τι σημαίνει για ένα τυφλό άτομο “εξπρεσιονισμός”; Πώς αντιλαμβάνεται ένα κωφό άτομο τη μελωδία ή την αρμονία; Πώς μπορούν άτομα με νευροαναπτυξιακές ή κινητικές αναπηρίες να προσεγγίσουν τα ρεύματα του χορού και το έργο σημαντικών χορογράφων; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την τέχνη όχι από μια θέση ισχύος, αλλά επιχειρώντας κοινές αναγνώσεις, χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και απόλαυσης της τέχνης με έναν τρόπο που μας συμπεριλαμβάνει όλους

Το ARTικόλεξο αποτελείται από μικρούς εισαγωγικούς κύκλους πάνω σε βασικές μορφές τέχνης με απώτερο σκοπό την εξερεύνηση βασικής ορολογίας και ρευμάτων τέχνης και την δημιουργία ενός κοινού λεξιλογίου προκειμένου να διανοιχτούν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό με αναπηρία και μη

ARTικόλεξο: Θέατρο, Μουσική, Χορός!

Το ARTικόλεξο

  • καλλιεργεί και ενισχύει το ενδιαφέρον του κοινού με αναπηρία να ανακαλύψει τέχνες που μέχρι στιγμής δεν ήταν προσβάσιμες μέσα από την ανάπτυξη μιας συμπεριληπτικής μεθοδολογίας,
  • δημιουργεί ένα κοινό λεξιλόγιο στο πεδίο των τεχνών με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου,
  • ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία με όχημα την τέχνη,
  • συμβάλλει σε ένα πιο καινοτόμο και συμπεριληπτικό καλλιτεχνικό πεδίο που απευθύνεται και δημιουργείται από τη συνεργασία εκπαιδευτών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ατόμων με αναπηρία.

Θέατρο με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Με τεράστια πράσινα καμπυλωτά γράμματα είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της αφίσας "ART" και ακριβώς από κάτω με λίγο μικρότερα "ικόλεξο" σχηματίζοντας όλο μαζί τη λέξη Αρτικόλεξο. Πίσω τους μια παχιά κάθετη μπλε σκούρα πινελιά διαγράφει την αφίσα από πάνω ως τη μέση περίπου. Στο κάτω μέρος μια πράσινη αντίστοιχα παχιά πινελιά ξεκινά από τα αριστερά και το χρώμα της σβήνει προς το κέντρο σα να τελείωσε η μπογιά. Πάνω της με μπλε σκούρα κεφαλαία γράμματα είναι γραμμένο "εργαστήριο θεάτρου". Κάτω δεξιά σε μικρό μέγεθος το logo της liminal με τις δύο παράλληλες διαγώνιες μαύρες γραμμές.

«Το πραγματικό και το αληθινό στο Θέατρο»: Μια ιστορική αναδρομή του θεάτρου με άξονα την περίοδο πριν και μετά τον ρεαλισμό. Το πέρασμα από το Αρχαίο Δράμα στο Σύγχρονο Θέατρο του Σκηνοθέτη, από το θέατρο όπου όλα λέγονται στο θέατρο όπου όλα δείχνονται. Πώς αυτές οι τομές στη θεατρική γλώσσα ανταποκρίνονται αισθητηριακά σε διαφορετικές ομάδες κοινού; Πώς μπορούν να συνδιαλαγούν τελικά με όλα τα μέλη του κοινού; Πώς επισκεπτόμαστε εκ νέου βασικά θεατρικά είδη έχοντας κατά νου τα χαρακτηριστικά του παραλήπτη;

Το εργαστήριο ξεκινά έναν κύκλο ερευνητικών συναντήσεων που απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία και μη.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής

Εισηγήτρια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Πότε: Κάθε Παρασκευή, από 4 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου, 18:00-21:00
Τοποθεσία: liminal, Πλατεία Θεάτρου 6, 10552, Αθήνα (ΧΑΡΤΗΣ)
– Ηλικιακή ομάδα συμμετεχόντων 18+ ετών
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο υποκριτικής, πατήστε το κουμπί για να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα.
Προθεσμία: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.


– Δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
– Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα ενημερωθείτε για την αίτησή σας μέσω email.


Μουσική με την Ντάνα Παπαχρήστου και τον Γιώργο Σαμαντά

Με τεράστια σομόν καμπυλωτά γράμματα είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της αφίσας "ART" και ακριβώς από κάτω με λίγο μικρότερα "ικόλεξο" σχηματίζοντας όλο μαζί τη λέξη Αρτικόλεξο. Πίσω τους μια παχιά κάθετη μπλε σκούρα πινελιά διαγράφει την αφίσα από πάνω ως τη μέση περίπου. Στο κάτω μέρος μια σομόν αντίστοιχα παχιά πινελιά ξεκινά από τα αριστερά και το χρώμα της σβήνει προς το κέντρο σα να τελείωσε η μπογιά. Πάνω της με μπλε σκούρα κεφαλαία γράμματα είναι γραμμένο "εργαστήριο μουσικής". Κάτω δεξιά σε μικρό μέγεθος το logo της liminal με τις δύο παράλληλες διαγώνιες μαύρες γραμμές.

Το εργαστήριο μουσικής και ηχητικής τέχνης στοχεύει στην εξοικείωση με έννοιες και πρακτικές της μουσικής επιτέλεσης, της σημειογραφίας, της ηχητικής σύνθεσης και του επιτελεστικού παιχνιδιού.
Τα συμμετέχοντα άτομα θα εκπαιδευτούν στις ιδιότητες του ήχου, όπως είναι ο ρυθμός, η μελωδία, η αρμονία, η χροιά/ηχόχρωμα, το τονικό ύψος και η ένταση, με βιωματικό τρόπο,παίζοντας μουσική. Παράλληλα, θα μάθουν για την τεχνολογία των οργάνων και την ιστορία της μουσικής και των κινημάτων, ώστε να γνωρίσουν το πλαίσιο της ηχητικής τέχνης και μουσικής. Τέλος, θα συνθέσουν και θα επιτελέσουν ένα μουσικό έργο, δημιουργώντας τη δική τους παρτιτούρα, την οποία θα δημιουργήσουν συλλογικά.
Τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου είναι η απτικότητα, η δονητικότητα, η οπτική μετάφραση δεδομένων και η βιωματική εμπειρία, μέσα από διάφορα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία αλλά και τη χρήση μουσικών οργάνων.

Το εργαστήριο ξεκινά έναν κύκλο ερευνητικών συναντήσεων που απευθύνεται σε άτομα με ακουστική αναπηρία και μη.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής

Εισηγήτες: Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργος Σαμαντάς
Πότε: Κάθε Τρίτη, από 1η Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου, 18:00-20:00
Τοποθεσία: liminal, Πλατεία Θεάτρου 6, 10552, Αθήνα (ΧΑΡΤΗΣ)
– Ηλικιακή ομάδα συμμετεχόντων 18+ ετών
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο μουσικής, πατήστε το κουμπί για να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα.
Προθεσμία: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.


– Δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
– Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα ενημερωθείτε για την αίτησή σας μέσω email.


Χορός με την Κατερίνα Γεβετζή

Με τεράστια λιλά καμπυλωτά γράμματα είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της αφίσας "ART" και ακριβώς από κάτω με λίγο μικρότερα "ικόλεξο" σχηματίζοντας όλο μαζί τη λέξη Αρτικόλεξο. Πίσω τους μια παχιά κάθετη μπλε σκούρα πινελιά διαγράφει την αφίσα από πάνω ως τη μέση περίπου. Στο κάτω μέρος μια λιλά αντίστοιχα παχιά πινελιά ξεκινά από τα αριστερά και το χρώμα της σβήνει προς το κέντρο σα να τελείωσε η μπογιά. Πάνω της με μπλε σκούρα κεφαλαία γράμματα είναι γραμμένο "εργαστήριο χορού". Κάτω δεξιά σε μικρό μέγεθος το logo της liminal με τις δύο παράλληλες διαγώνιες μαύρες γραμμές.

H συμπεριληπτική ομάδα χορού Artogether της liminal θα έρθει σε επαφή με την ιστορία χορού του 20ου και 21ου αιώνα εξερευνώντας και “διασκευάζοντας” αποσπάσματα από έργα-ορόσημα του μοντέρνου και σύγχρονου χορού. Μελετώντας συγκεκριμένα έργα από το 1900 μέχρι σήμερα και προσεγγίζοντάς τα μέσα από το πρίσμα της συμπερίληψης θα αποπειραθούμε να αναβιώσουμε αποσπάσματα αυτών χρησιμοποιώντας το κύριο εργαλείο των μικτών ομάδων – τη «μετάφραση». Με αφορμή τα έργα αυτά θα μιλήσουμε για ρεύματα χορού και θα γνωρίσουμε σημαντικούς χορογράφους και χορευτές όπως: Isadora Duncan, Mary Wigman, Rudolf Laban, Martha Graham, Jose Limon, Merce Cunningham, Steve Paxton, Yvonne Rainer, Trisha Brown, Pina Bausch, Maguy Marin, Anne Teresa de Keersmaeker, Alain Platel, Sasha Waltz, Wim Vandekeybus, Yan Martens κ.ά.

Το εργαστήριο πραγματοποιεί έναν κύκλο ερευνητικών συναντήσεων που απευθύνεται σε άτομα με κινητικές ή νευροαναπτυξιακές αναπηρίες και μη.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γεβετζή
Πότε: Κάθε Σάββατο, από 5 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, 14:00-17:00
Τοποθεσία: liminal, Πλατεία Θεάτρου 6, 10552, Αθήνα (ΧΑΡΤΗΣ)
– Ηλικιακή ομάδα συμμετεχόντων 18+ ετών
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο χορού, πατήστε το κουμπί για να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα.
Προθεσμία: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.


– Δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
– Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα ενημερωθείτε για την αίτησή σας μέσω email.


Βιογραφικά συντελεστών

Κατερίνα Γεβετζή

Η Κατερίνα Γεβετζή είναι χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού. Σπούδασε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “ Νίκη Κονταξάκη” και στην ακαδημία SEAD. Έχει, επίσης, σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο ΕKΠΑ και τo τρέχον έτος είναι φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Τμήματος “ Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης” της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. 

Έχοντας ως έδρα τη Βιέννη έως το 2015 συνεργάστηκε για δύο χρόνια με τις ομάδες Flowmotion Dance Company και Transitheart Productions, καθώς και με την Εθνική Όπερα του Βερολίνου υπό τον σκηνοθέτη Philipp Stölzl και τη χορογράφο Mara Kurotschka. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί από το 2015 με τους Μαρία Κολιοπούλου, Μαριέλα Νέστορα, Σάνια Στριμπάκου, Αντιγόνη Γύρα, Αθανασία Κανελλοπούλου, ΚοσμάΚοσμόπουλο, Ανθή Θεοφιλίδη, Ermira Goro, Willi Dorner κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ́Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, MIR Festival , ΑRC For Dance, Music in Motion, Zante Dance, καθώς και σε φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Fast Forward Festival, Dancing Athens, I Dance Festival ), του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων), της Μπιενάλε και του Δήμου Αθηναίων. 

Από το 2011 κι έπειτα διδάσκει σύγχρονο χορό σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές καθώς και σε studios. Έχει εργαστεί ως εισηγήτρια χορού σε καλλιτεχνικά προγράμματα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CoOperative. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με τον συμπεριληπτικό χορό και από το 2018 είναι εισηγήτρια / χορογράφος της ομάδας χορού Artogether που λειτουργεί στο πλαίσιο του οργανισμού liminal. Ασχολείται, επίσης, με την επιμέλεια κίνησης / χορογραφία σε θεατρικές παραστάσεις.

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Μία μελαχρινή εύσωμη γυναίκα με καστανά μάτια και μακριά ίσια μαλλιά χαμογελάει απαλά με το σώμα της στραμμένο στο πλάι και το πρόσωπό της προς το φακό. Πίσω της καταπράσινα δέντρα φωτίζουν την εικόνα.

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος. Η 25ετής επαγγελματική της σταδιοδρομία στο χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης αντανακλά το εύρος της εμπειρίας και των ειδικών της γνώσεων.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο θέατρο από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει συγγράψει, συμμετάσχει και επιμεληθεί εκδόσεις με θέμα τη σκηνοθεσία, τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική αισθητική και τη βιωματική και θεατρική εκπαίδευση από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Εχει σκηνοθετήσει δραματικά κείμενα  της Αρχαίας ελληνικής και της παγκόσμιας δραματουργίας στη σύγχρονη σκηνή, μεταξύ των οποίων: Αντιγόνη του Σοφοκλή, Ελένη του Ευριπίδη, Όρνιθες και Νεφέλες του Αριστοφάνη, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και σύγχρονα έργα βασισμένα σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες όπως το Μετά τον Αφρό (βασισμένο στους Πέρσες του Αισχύλου) και το Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν (βασισμένο στην

Αντιγόνη του Σοφοκλή). Παράλληλα έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού και έχει οργανώσει πλήθος Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα.

Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει site-specific παραστάσεις εμπνευσμένες από προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και της λογοτεχνίας (Περικλής, Πυθαγόρας, Λευκάδιος Χερν) καθώς και από το ιστορικό-αφηγηματικό αποτύπωμα πόλεων (Αθήνα, Ηράκλειο, περιοχή του Πηλίου, κ.ά.) ως αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής της έρευνας και προσπάθειας σύζευξης του παρελθόντος με το παρόν μέσα από τη δημιουργική και εκπαιδευτική δύναμη του θεάτρου.

Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση σε τμήματα Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ΕΚΠΑ) και Παιδαγωγικής (ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο) και έχει παρουσιάσει διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και θεατρικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (Μεξικό, Ιράν, Κίνα, Ισλανδία, Σερβία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Βέλγιο, κτλ). Έχει διδάξει θέατρο σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και δημόσιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Από το 1997 μέχρι το 2004 υπήρξε υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου.

Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών, “Πράξη Επτά” , “Νέο Ελληνικό Θέατρο” και “Θεάτρου 100”. Από το 2016 ως 2019 ήταν σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου – Διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

link: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ντάνα Παπαχρήστου

Η Ντάνα Παπαχρήστου είναι θεωρητικός της τέχνης και καλλιτέχνης του ήχου που εστιάζει στο συνδυασμό των τεχνών με τη χρήση νέων μέσων και τη διαδραστικότητα. Σπούδασε μουσική, μουσικολογία, και Σπουδές Μέσων. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Παρίσι 8–Βενσέν–Σεν Ντενί και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στην Αισθητική των Τεχνών Νέων Τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε διατομεακά ερευνητικά έργα πάνω στη σύγχρονη μουσική, την ηχητική σύνθεση και τη σχέση του ήχου με άλλες καλλιτεχνικές φόρμες, ενώ έχει συμμετάσχει και πολλά εικαστικά, ηχητικά και γεω-τοποθετημένα εγχειρήματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Αkoo.o, στην οποία ασχολείται με τη σύνθεση ηχητικών/ακουστικών περιπάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών δι’ εντοπισμού (geolocative media). Παράλληλα, είναι διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου To Aesthate, το οποίο λειτουργεί ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας. Αυτή τη στιγμή διδάσκει το τμ. Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ήταν επισκέπτρια μελετήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια, CalArts το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

link: Ντάνα Παπαχρήστου

Γιώργος Σαμαντάς

Ο Γιώργος Σαμαντάς (απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Παν/μιου Αιγαίου, Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών στην Οπτική Ανθρωπολογία / Εθνογραφική Τεκμηρίωση με Αισθητηριακά Μέσα, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ) είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος, καλλιτέχνης του ήχου και sound designer.  Χρησιμοποιεί τον ήχο, το περπάτημα και άλλα μέσα για τη διεύρυνση της ανθρωπολογικής έρευνας, έκφρασης και γνώσης, καθώς και την εθνογραφική έρευνα προς όφελος της καλλιτεχνικής παραγωγής. Έχει εργαστεί σε τομείς όπως η προφορική ιστορία, η ηχητική κληρονομιά, η ακουστική οικολογία, η ανθρωπολογία του ήχου, των πόλεων, του περιβάλλοντος, στην Αθήνα, το Μάντσεστερ και σε νησιά των Κυκλάδων (Άνδρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος). Έχει συμμετάσχει σε διατομεακά/διεπιστημονικά εγχειρήματα όπως στην ομάδα “Φωνές”, το ερευνητικό πρόγραμμα “Μαθαίνοντας από τη documenta”, και την ομάδα «Akoo-o». Αυτή τη στιγμή συντονίζει το ερευνητικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα “Αudibility” στο πλαίσιο του προγράμματος B-Air: Art Infinity Radio σε συγχρηματοδότηση του Creative Europe, σχετικά με την Κωφή εμπειρία με τη μουσική και τον ήχο, για λογαριασμό του TWIXTlab.

link: Γιώργος Σαμαντάς

Συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων liminal: Μαριλένα Κουκούλη


Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη
και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.