ARC for All στον Χώρο

Ελάτε να καλοσωρίσουμε μαζί το φθινόπωρο με μία βδομάδα γεμάτη χορό!

Το Arc For Dance Festival και η liminal συνεργάζονται για την διεξαγωγή ενός εντατικού συμπεριληπτικού εργαστηρίου χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε τρία μέρη. Διδάσκουσες με αναπηρία και μη εισάγουν εργαλεία κίνησης και σωματικής έκφρασης σε ένα εργαστήριο ανοιχτό σε όλους και σε όλες από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Το logo του Arc for Dance Festival. Με μεγάλα μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο είναι γραμμένη η λέξη Arc. Από κάτω σε μία γραμμή είναι γραμμένο με μικρότερα γράμματα for dance festival.

 

Παρουσίαση των εργαστηρίων

Μέρος 1ο: 5 αισθήσεις

6-7 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.
Εισηγήτριες: Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ειρήνη Τσιμπραγού

Ένα εργαστήρι σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στο οποίο τα μέλη της ομάδας θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους και θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές του εστιάζοντας ξεχωριστά στην κάθε μία από τις πέντε αισθήσεις. Ξεκινώντας με ασκήσεις γνωριμίας και ένα καλό ζέσταμα, και με στόχο την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον εαυτό και στην ομάδα, θα αφιερωθεί χρόνος στην αναζήτηση διαφορετικών κινητικών μοτίβων που στη συνέχεια θα συνθέσουν μικρες κινητικές φράσεις. Τα μέλη της ομάδας, με την καθοδήγηση των εισηγητριών, θα κληθούν να συνδεθούν με το σώμα τους, με τα σώματα των άλλων καθώς και με τον περιβάλλοντα χώρο μέσα σε ένα πλαίσιο κινητικής διερεύνησης. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα μέλη της ομάδας να κινηθούν πηγαία, να απομονώσουν κάθε αίσθηση ξεχωριστά και να ανακαλύψουν ποιος «χορός» βρίσκεται πίσω από κάθε μια από τις αισθήσεις, να τον εμπιστευτούν και να τον μοιραστούν με την υπόλοιπη ομάδα.

 

Μέρος 2ο: Αντικείμενα

8-9 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.
Εισηγήτριες: Ντέμη Παπαθανασίου, Στέλλα Σπύρου

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μία χορογραφία με πηγή έμπνευσης το αντικείμενο;

Το κάθε μέλος της ομάδας εμπνέεται από ένα αντικείμενο ώστε με τη καθοδήγηση των εισηγητριών να δημιουργήσει ένα προσωπικό κινητικό υλικό. Αυτή η μικρή προσωπική σύνθεση, με τα κατάλληλα εργαλεία που θα δοθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα συντελέσει στην δημιουργία μιας σύντομης ομαδικής χορογραφίας.

 

Μέρος 3ο: Beyond Impro – Χορός και Στιγμιαία Σύνθεση

10-11 Σεπτεμβρίου 2022, 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.
Εισηγήτριες: Ειρήνη Κουρούβανη, Μαργαρίτα Τρίκκα

Εκκινώντας από απλές αυτοσχεδιαστικές ασκήσεις για ζέσταμα και ενδυνάμωση, περνάμε στην εξάσκηση πάνω στις απλές βασικές φόρμες του σύγχρονου χορού. Εστιάζουμε και αναλύουμε τον ρυθμό ως έννοια και μαθαίνουμε πώς να τον χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για τη δημιουργία διαφορετικών ποιοτήτων στην κίνηση. Ανακαλύπτουμε το χορό στις πιο απλές καθημερινές δράσεις! Πειραματιζόμαστε πάνω στη στιγμιαία σύνθεση και στον τρόπο που μπορεί αυτή να δημιουργήσει αφηγηματικότητα.

Ανοίγουμε την εστίασή μας στην ομάδα και χρησιμοποιώντας τις βασικές φόρμες και το ρυθμό, δημιουργούμε μια συλλογική στιγμιαία σύνθεση που έχει ως άξονες το σώμα στο χώρο και το χρόνο και το σώμα που αφηγείται. Στόχος μας είναι να περάσουμε από την προσωπική δημιουργία σε μια συλλογική σύνθεση, να πειραματιστούμε και πάνω απ’ όλα να περάσουμε καλά χορεύοντας.

 

Πληροφορίες Συμμετοχής

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στον Χώρο της liminal, στην Πλατεία Θεάτρου 6, Αθήνα.
Ο Χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.
Τα εργαστήρια είναι δωρεάν και ανοιχτά προς όλους και όλες.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Συνολική διάρκεια εργαστηρίου : 20 ώρες
Ημέρες και ώρες:
5 αισθήσεις: 6-7 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.
Αντικείμενα: 8-9 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.
Beyond Impro: 10-11 Σεπτεμβρίου 2022, 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.
Κλείσιμο: 12 Σεπτεμβρίου 2022, 17:00 μ.μ. – 19:00 μ.μ.

Στα εργαστήρια θα υπάρχει διερμηνεία στην ΕΝΓ.

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε όλα ή σε κάποια από τα εργαστήρια.
Για δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής.

 

Βιογραφικά Εισηγητριών

Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη

Μία νεαρή μελαχρινή κοπέλα με μεγάλα μάτια, σπαστά μαλλιά και σαρκώδη χείλη φορά χρωματιστή μπλούζα και κοιτάζει αυστηρά τον φακό. Η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη δραστηριοποιείται ως χορεύτρια και χορογράφος στην Αθήνα και το Αμβούργο. Ερευνά την κίνηση μέσα από τη συνεργασία της με καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, τη συμμετοχή της σε ετερόκλητα, διεθνή φεστιβάλ και εργαστήρια, ενώ παράλληλα εξελίσσει την προσωπική της καλλιτεχνική πρακτική. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 2020 χορογράφησε το έργο «Re-call», μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe Beyond Access για καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, το οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, στο Holland Dance Festival και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το 2022 φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα K3 Tanzplan του Αμβούργου για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τις υπηρεσίες προσβασιμότητας και παρουσίασε το έργο «Phrases» στο διεθνές Ίδρυμα παραστατικών τεχνών Kampnagel.

Ειρήνη Κουρούβανη

Σε λευκό φόντο, μία γυναικα γύρω στα 40 σε προφίλ με κοντά μαλλιά βρίσκεται στο αναπηρικό της αμαξίδιο και έχει τον κορμό της στραμμένο στο πλάι κοιτώντας προς τον φακό. Τα χέρια της είναι ανοιγμένα στα πλάγια.Η Ειρήνη Κουρούβανη έχει τελειώσει το Πολιτικό της Νομικης Σχολής Αθηνών. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τον αισιόδοξο τρόπο αντιμετώπισης της αναπηρίας της. Έχει ασχοληθεί με τα εξής αθλήματα: στίβο, αθλητικό χορό, άρση βαρών σε πάγκο, ιστιοπλοΐα, που είναι και το άθλημα στο οποίο είναι ενεργή τα τελευταία χρόνια.
Έχει χορέψει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο Φεστιβάλ Καλαμάτας, καθώς και σε φεστιβάλ στην Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία. Έχει πάρει μέρος στην υποβρύχια παράσταση χορού Drops of Breath 2015. Έχει διδάξει μαζί με την χορογράφο Μέντη Μέγα στα πρόγραμμα, unlimited access και i-dance της Στεγης Γραμμάτων και Τεχνων. Λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας: Σεβασμός στην διαφορετικότητα.
Εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια στον Δημόσιο τομέα.

Ντέμη Παπαθανασίου

Μία γυναίκα με έντονα κόκκινα μαλλιά σε καρέ και γυαλιά οράσεως έχει το δεξί της χέρι σηκωμένο ψηλά και στρέφει το πρόσωπο χαμηλά καθώς μοιάζει να χορεύει. Η Ντέμη Παπαθανασίου υπήρξε συν-καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre enCorps Collectif. Έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access το 2015. Παράλληλα, παρακολούθησε στη ΣΤΕΓΗ Ωνάση τα εργαστήρια του προγράμματος iDance. Συμμετέχει στο Europe Beyond Access program.Ολοκλήρωσε το πτυχίο Μinor Concentration in Contemporary Dance Practices το 2018. Έχει παρουσιάσει την πρώτη της μεγάλη χορογραφική δουλειά Dançor ως μέρος του Our Festival 4 (2018).. Η πρώτη της δουλειά για το Theater enCorps Collectif, το Journey, παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2019 (Kyma Festival, Our Festival 5). Επιπλέον, επιμελήθηκε την εκδήλωση λήξης του διεθνούς συνεργατικού έργου Seven to the Seventh for Theatre enCorps Collectif στο Nostos Festival 2019. Η δεύτερη δουλειά της, [New] Horizons, παρουσιάστηκε στο Our Festival 6 και στο Mylos Festival στη Λάρισα (2020). Η Ντέμη χορογράφησε μια νέα δουλειά με τίτλο You Walk για το Theatre enCorps Collectif που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και παρουσιάστηκε διαδικτυακά το 2021. Συντόνισε και επιμελήθηκε μαζί με την Μαρία Κολιοπούλου το εργαστήριο Κάνε το επόμενο βήμα: από χορευτής, γίνε χορογράφος (2022).

Στέλλα Σπύρου

μία νεαρή κοπέλα με τα καστανά μαλλιά της πιασμένα σε κότσο, καλοσχηματισμένα φρύδια και καστανά μάτια κοιτάζει με ελαφρύ χαμόγελο προς το φακό.Η Στέλλα Σπύρου εργάζεται ως χορογράφος και χορεύτρια. Κατέχει δίπλωμα BA (Bachelor) του τμήματος Contemporary Dance Practice του Αμερικανικού Κολλεγίου (Deree) και MSc (Master of Science) του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2011 φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοϋλικών και Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Unicamp στην πόλη Campinas στη Βραζιλία, ενώ παράλληλα παρακολούθησε και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Σωματικών και Παραστατικών τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ιδίου Πανεπιστημίου. 

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού TÊRREMOT DANCE COMPANY. Με το πρώτο της έργο “óMNIRA” συμμετείχε στο MASDANZA International Festival (Κανάριοι Νήσοι, 2016), όπου απέσπασε το βραβείο “Special Mention of the Jury” για τη σύνθεση. Το ίδιο έργο έχει συμμετάσχει πλήθος Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2018 παρουσίασε στο Bob Festival το δεύτερό της έργο “Σύννεφο με παντελόνια” του Β.Μαγιακοφσκι σε συνεργασία με τον μουσικό και σκηνοθέτη Χρήστο Θάνο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε ως resident artist στο κέντρο Fienile Fluò Center στην Μπολόνια. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει αφρικάνικο χορό της διασποράς και αυτοσχεδιασμό σε αρτιμελείς και ΑμεΑ (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Arc For Dance Festival, κλπ.), ενώ το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται και στη συμπερίληψη ατόμων βαρήκοων ή με ολική απώλεια ακοής στο χορό.

Μαργαρίτα Τρίκκα

Μία ξανθιά νεαρή κοπέλα με γαλάζια μάτια και μπορντώ μπλούζα κοιτάζει μαλακά προς τον φακό. Η Μαργαρίτα Τρίκκα είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “Ραλλού Μάνου” και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται και δημιουργεί ως performer, χορογράφος, καθηγήτρια χορού και Ιστορίας Χορού και χορογράφος στο θέατρο. Είναι η χορογράφος της ομάδα Prolet OCD dance co. με συμμετοχές σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, Residencies και επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Έχει συνεργαστεί με φορείς και φεστιβάλ όπως: Εναλλακτική σκηνή ΕΛΣ, Εθνικό θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,  Μέγαρο Μουσικής, Festival Danza Urbana Bolognia, Festival Ammutinamenti Ravena, Agitart: Figueres es mou, Cádiz en Danza, La Fundicion Bilbao, Masdanza International Contemporary Dance Festival, Internationales Performance Festival Mainz, Arc for Dance, Akropoditi Dance Fest,  Athens Video Dance Project , MIR festival, Δημήτρια, Αισχύλεια, Our Festival, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κ.α. καθώς και με χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες όπως: Σπύρο Κουβαρά, Δ. Μαραμή, ομάδα Ραφή, Chto Delat, Stereo Nero Dance Co, Αερίτες /Π. Απέργη, Bread and Puppet Theater,  Α. Λαμπίρη/ ομάδα ΜΑΝ, Α. Γύρα/ Κινητήρας, Μ. Νέστορα /Yelp!, Συντεχνία του Γέλιου/ Β. Κουκαλάνι, Γ. Παλούμπη, Ε. Φαναριώτη, Κ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Καραγιάννη κ.α.

Εδώ και 17 χρόνια διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε studios, ιδρύματα και σχολές και Ιστορία Χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Μάρω Μαρμαρινού”.

Ειρήνη Τσιμπραγού

Σε γκρι φόντο μία κοπέλα με καστανά σγουρά μαλλιά και έντονα χείλη φορά ένα μαύρο ολόσωμο φόρεμα. Έχει τεντώσει τα χέρια ψηλά, το βλέμμα της είναι στραμμένο χαμηλά δεξιά και το σώμα της δημιουργεί μια μικρή καμπύλη καθώς χορεύει. Η Ειρήνη Τσιμπραγού είναι δασκάλα κίνησης, χορογράφος και παιδαγωγός. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Studio Harmonic στο Παρίσι. Επίσης εξειδικεύτηκε στη διδασκαλία σύγχρονου χορού σε άτομα με αναπηρίες στην Handicap national, και παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων σύγχρονου χορού στο CND. Επιστρέφοντας στην Αθήνα σπούδασε Εκπαιδευτικό Δράμα στο εργαστήριο του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. Έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία από το Ελληνικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.
Είναι μέλος της εταιρείας πολιτισμού «ΑΛΜΕΪΔΑ» και ιδρύτρια του Loop Dance Lab που λειτουργεί ως καλλιτεχνικό εργαστήριο σύγχρονου χορού και ως χώρος πολιτιστικής εκπαίδευσης. Έχει χορογραφήσει τέσσερα  προσωπικά έργα που έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Γαλλία και την Ουγγαρία.
Έχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ενήλικες και παιδιά στο Παρίσι, τη Βουδαπέστη και σε ανοιχτά studio της Αθήνας. Επίσης έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την τέχνη του χορού και του θεάτρου.
Από την ίδρυσή της συνεργάζεται με την “liminal” που δραστηριοποιείται στην προσβασιμότητα στην τέχνη. Διετέλεσε συντονίστρια και χορογράφος της ομάδας χορού  της Very Special Art Hellas (συμμετέχουν χορευτές με ή χωρίς αναπηρία) σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλλών Τεχνών από το 2011 έως το 2019.

 

Η πράξη “Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL” εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2014-2020”.

τα logo της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Αττικής και του ΕΣΠΑ 2011-2020