Άνθρωπος της Πέμπτης – Πέτρος Ρουκουτάκης

Τίτλος : ΤΥΦΛΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ 1981,γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης Βρίσκεται έξω από το θέατρο της Δώρας Στράτου (Kουκάκι )

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης γεννήθηκε το 1953 στα Χανιά της Κρήτης και απεβίωσε το 2015. Φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Φράγκο Τζεντιλίνι (1974-1977) και στη συνέχεια, πήγε στη Ρώμη. Με την επιστροφή του από τις σπουδές παντρεύτηκε. Άρχισε να ζωγραφίζει και έγινε καθηγητής καλλιτεχνικών.

Στα είκοσι οχτώ του χρόνια έχασε την όρασή του λόγω νεανικού διαβήτη. Ο γάμος του διαλύθηκε εξαιτίας της τύφλωσης και δεν ασχολήθηκε με την τέχνη για δυο ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με άλλα τυφλά άτομα και άρχισε να στρέφεται σε ένα άλλο είδος τέχνης, τη γλυπτική. Αυτή η επιλογή έδωσε νέα πνοή στη ζωή του. Το 1982 άρχισε να διδάσκει γλυπτική στα τυφλά παιδιά του ΚΕΑΤ (Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Παιδιών Καλλιθέας). Το 1991 ξεκίνησε το Εργαστήρι Γλυπτικής Κεραμικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών παντρεύτηκε τη Γωγώ Ρουκουτάκη (εκ γενετής τυφλή), με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά.

Ρουκουτάκης

Ο Ρουκουτάκης συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Τιμήθηκε κατ’ επανάληψη από διάφορους οργανισμούς και ιδρύματα για την τέχνη του αλλά και για το εκπαιδευτικό του έργο. Γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη φιλοξενούνται στο Μουσείο Αφής, ένα από τα πέντε μουσεία αφής στον κόσμο. Υπήρξε μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών, της EUCREA, του Διοικητικού Συμβουλίου της Very Special Arts Hellas και του Ροταριανού Ομίλου Πειραιά. Απεβίωσε τον Αύγουστο του 2015.

Θεωρείται ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για καλλιτεχνική δραστηριότητα για άτομα με προβλήματα όρασης. Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», που βρίσκεται στην Χερσόνησο της Κρήτης με το άγγελμα του θανάτου του ανακάλεσε στη μνήμη του, την έκθεση γλυπτών έργων του καλλιτέχνη, που είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο 10 χρόνια πριν. Η έκθεση «Φωτερά Σκοτάδια», μια πραγματεία ζωής πάνω στην «κανονικότητα» και την αναπηρία, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» το 2005 και προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.

Πηγή: https://goo.gl/jh5CXU & https://goo.gl/CNUwsy