Άνθρωπος της Πέμπτης – RJ Mitte

O ηθοποιός RJ Mitte που μάλλον αναγνωρίζεις από το ρόλο του εφήβου με εγκεφαλική παράλυση στη σειρά ”Breaking Bad”, γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1992, κι είναι φυσικά ο σημερινός άνθρωπος της Πέμπτης! Κάτι που ίσως δεν ήξερες, είναι ότι διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη πάθηση στην ηλικία των 3.

mitte

”Δεν ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με μένα όταν μεγάλωνα. Νόμιζα ότι όλοι έκαναν λογοθεραπεία. Πίστευα ότι αυτά ήταν κοινά πράγματα. Νόμιζα ότι ήταν φυσιολογικό μέχρι που πήγα στο σχολείο και κάποιος μου είπε ότι δεν είναι φυσιολογικό να έχεις αναπηρία. Αυτό ήταν συγκλονιστικό για μένα. Ρώτησα τη μαμά μου, γιατί συνέβη αυτό/ Μου εξήγησε και απλά πήγαμε παρακάτω. Πρέπει να δεχτείς τι δεν μπορεί να διορθωθεί και να ζήσεις για το σήμερα, σαν να μην υπάρχει αύριο.”

Οι γιατροί σαν θεραπεία, έβαλαν και τα δυο του πόδια σε γύψο για 6 μήνες σε μια προσπάθεια να ισιώσουν τα πόδια του! Χρησιμοποιούσε πατερίτσες, αλλά στην εφηβεία του, λόγω του αθλητισμού το σώμα του είχε δυναμώσει αρκετά ώστε να μην τις χρειάζεται πια!

”Η μαμά μου κι οι παππούδες μου πάντα μου λέγαν, μπορείς να κάνεις οτιδήποτε θέλεις. Το ‘δεν μπορώ’ δεν ήταν επιλογή για τον παππού μου. Αν του έλεγα πως δεν μπορούσα να κάνω κάτι, θα μου απαντούσε : επειδή μου είπες ότι δεν μπορείς να το κάνεις, θα σε αναγκάσω να το κάνεις. Αν το θέλεις αρκετά, μπορεί να γίνει! Με βοήθησε να γίνω αυτός που είμαι σήμερα.”

Το 2006 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Los Angeles. ”Είχα πολλές ευθύνες από όταν ήμουν 12 ετών. Μέχρι τα 13, ήμουν ο κύριος υπεύθυνος για να βγαίνει το ψωμί της οικογένειας. Ήταν τρομακτικό αλλά απαραίτητο. Άρχισα να εργάζομαι και έπρεπε να συνεχίσω να βρίσκω δουλειές για να πληρώσω τους λογαριασμούς. Εξελίχθηκε σε καριέρα πολύ γρήγορα.” Λίγους μήνες αφότου η μαμά του γέννησε τη μικρή του αδερφή, λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος έμεινε παράλυτη για 6 χρόνια. ”Νομίζω ότι το ατύχημα άλλαξε τη ζωή μας. Αλλάξε τη δυναμική της σχέσης μου με την αδελφή μου. Ο Lacey είναι το μωρό μου, το κοριτσάκι μου. Είμαστε ακόμα πολύ κοντά.”

Αφού έπαιξε αρκετούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Disney Hannah Montana, ο Mitte άρχισε να ενδιαφέρεται για τις ταινίες και αποφάσισε να πάρει μαθήματα υποκριτικής. Λίγο μετά, του προτάθηκε ο ρόλος του Walter White Jr, ο οποίος έχει επίσης εγκεφαλική παράλυση, στη σειρά AMC Breaking Bad.

“Δεν θα ήμουν στη θέση που είμαι σήμερα χωρίς την αναπηρία μου”, δηλώνει ο Mitte. “Χρησιμοποίησα όλα όσα γνωρίζω για την εγκεφαλική παράλυση για το ρόλο μου στο Breaking Bad. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά όλοι είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι με τον δικό μας τρόπο. Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές ένας γιατρός μου είπε: «Δεν θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό». To μόνο που έκανε ήταν να γίνω ακόμα πιο αποφασισμένος, να πω ότι θα το κάνω. Η αναπηρία μου με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Το Hollywood δεν πρέπει να φοβάται ηθοποιούς σαν κι εμένα. Η ποικιλομορφία μπορεί να κάνει τις ιστορίες καλύτερες .”