Ακουστική Περιγραφή στις Παραστατικές Τέχνες | Η Εικόνα σε Λέξεις
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Με αφορμή την επίσκεψη του Δρ. Τζόελ Σνάιντερ στην Αθήνα.
Τι είναι η Ακουστική Περιγραφή;
Σε ποιους απευθύνεται;
Πώς εφαρμόζεται στον τομέα των παραστατικών τεχνών;
Γνωρίστε την Ακουστική Περιγραφή και ανοίξτε τον δρόμο για την ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στην πολιτιστική ζωή.
O Dr. Joel Snyder, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η εικόνα σε λέξεις”, μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο της Ακουστικής Περιγραφής και με τους τρόπους που, μέσω αυτής, μπορούμε να καταστήσουμε τον τομέα των παραστατικών τεχνών προσβάσιμο για ανθρώπους με οπτική αναπηρία.
O Dr. Snyder, επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019
Ώρα: 12:00 – 15:00.
Τοποθεσία: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Galaxy Studio, Γαλαξία 2, Αθήνα 117 45 (πίσω από το κτίριο της Στέγης).
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:
Επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών, δηλαδή εκπροσώπους από πολιτιστικούς φορείς/θέατρα/φεστιβάλ, σκηνοθέτες, χορογράφους, δραματουργούς κ.ά.
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Αγγλικά χωρίς διερμηνεία
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Δωρεάν
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
Τ: 2130178002
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με email στο [email protected]
Η Εικόνα σε Λέξεις
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 55.000 άνθρωποι τυφλοί ή με μειωμένη όραση, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποκλείονται από πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η Ακουστική Περιγραφή παρέχει τα μέσα ώστε αυτή η ομάδα του πληθυσμού να έχει πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και πρόσβαση σε κάθε πολιτιστικό γεγονός. Εν συντομία, επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν εξίσου τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που προσφέρει η κοινωνία. Χρησιμοποιώντας λέξεις που είναι περιεκτικές, ζωντανές και ευφάνταστες, η Ακουστική Περιγραφή παρέχει μια λεκτική μεταφορά του οπτικού: το οπτικό γίνεται λεκτικό, ακουστικό και προφορικό. Έτσι, οι εικόνες γίνονται προσβάσιμες για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.
Η ισότιμη πρόσβαση αποτελεί μια ευκαιρία για διεύρυνση και προσέγγιση ενός νέου κοινού που επιθυμεί να παρακολουθεί πολιτιστικά, κοινωνικά και ψηφιακά δρώμενα και εκδηλώσεις.
Η Ακουστική Περιγραφή προσφέρει στα τυφλά μέλη του κοινού αυτονομία και την ελευθερία να απολαμβάνουν χωρίς να βασίζονται σε άλλους για να τους μεταφέρουν «τι συμβαίνει». Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παραστάσεις, ταινίες και εκδηλώσεις με Ακουστική Περιγραφή. Η ανατροφοδότηση που δόθηκε από τον ελληνικό τυφλό πληθυσμό, ύστερα από αυτές τις εκδηλώσεις, κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα.
Το πρόγραμμα “Η Εικόνα σε Λέξεις” με κεντρικό πρόσωπο τον Δρ. Σνάιντερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, έχει στόχο να ενδυναμώσει τον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής και να ενισχύσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβάλλεται για εδραίωση και ανάπτυξη της υπηρεσίας στην χώρα μας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες για επαγγελματίες και το ευρύ κοινό, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια καθώς και συναντήσεις με φορείς, οργανισμούς και άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της οπτικοακουστικής μετάφρασης.
JOEL SNYDER, Ph.D.
Ο Δρ. Τζόελ Σνάιντερ είναι από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής, δηλαδή της μετάφρασης των οπτικών εικόνων σε μια ζωντανή γλώσσα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές από ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Από το 1981, έχει παρουσιάσει τεχνικές Ακουστικής Περιγραφής σε περισσότερες από 40 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε 62 άλλες χώρες, ενώ έχει καταστήσει προσβάσιμες για αυτούς τους ανθρώπους εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις, αλλά και έργα τέχνης νέων μέσων και μουσεία.
Το Αμερικανικό Συμβούλιο Τυφλών κυκλοφόρησε το βιβλίο του, “The Visual Made Verbal – A Comprehensive Training Manual and Guide to the History and Applications of Audio Description” («Πώς το οπτικό γίνεται λεκτικό: αναλυτικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και οδηγός για την ιστορία και τις εφαρμογές της ακουστικής περιγραφής»), που διατίθεται πλέον ως audio book με εκφωνητή τον ίδιο τον Δρ. Σνάιντερ, για διάφορες συσκευές και μέσα ανάγνωσης οθόνης, και σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, πολωνικά, ρωσικά, πορτογαλικά).
Ο Δρ. Σνάιντερ είναι Πρόεδρος της Audio Description Associates, LLC και Διευθυντής του Προγράμματος Ακουστικής Περιγραφής του Αμερικανικού Συμβουλίου Τυφλών. Επίσης, είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ηθοποιών Θεάτρου (Equity Actors) και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (AFTRA-SAG) και έχει εικοσαετή πείρα ως σκηνοθέτης και σύμβουλος του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Τέχνες (ΗΠΑ). Εκπόνησε το διδακτορικό του στην οπτικοακουστική μετάφραση και την ακουστική περιγραφή στο Universitat Autònoma de Barcelona (Ισπανία).
Συνδιοργάνωση: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Europe Beyond Access που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Στέγη είναι το μέρος όπου ο σύγχρονος πολιτισμός συναντά την αισθητική και την επιστήμη. Εκεί όπου οι θαρραλέοι, ανήσυχοι και τολμηροί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες βρίσκουν τα μέσα να προβάλλουν τη δουλειά τους, αλλά και ένας τόπος όπου πυροδοτούνται συζητήσεις για τα σημαντικά που δεν είναι αυτονόητα. Ένα μέρος στο οποίο αμφισβητούνται τα στερεότυπα, τίθενται ερωτήματα για τη διεύρυνση του πνεύματος, την δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη με στόχο την παραγωγή πράξεων, παρεμβάσεων και ιδεών που αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Η Στέγη είναι ο χώρος όπου καλλιεργούνται διεθνείς συνεργασίες, σε μια σκηνή στην οποία τα όρια μεταξύ επιστημών, τέχνης, κοινωνίας, εκπαίδευσης και πολιτικής επανακαθορίζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.onassis.org
Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες και λειτουργεί ως το επίσημο κέντρο πληροφόρησης για τις σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές, καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των οποίων τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν, να διδάξουν, να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα και να διεξάγουν έρευνα. Από την ίδρυσή του το 1948, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα έχει απονείμει περισσότερες από 5.500 υποτροφίες δημιουργώντας ένα δραστήριο, δυναμικό, πολυσχιδές και αρραγές δίκτυο υποτρόφων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Fulbright: www.fulbright.gr.