Μύθοι και αλήθειες γύρω από την τυφλότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 18:00, η liminal, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), προσφέρει ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο  την εξοικείωση γύρω από την οπτική αναπηρία.

Χρήστες και χρήστριες λευκού μπαστουνιού κινούνται σε εξωτερικό ηλιόλουστο χώρο με γκρι τοίχο. Η φωτογραφία εστιάζει στο ύψος των χεριών που κρατούν το μπαστούνι και φτάνει μέχρι περίπου τα γόνατά τους.

Έχεις αναρωτηθεί πως συνοδεύουμε με ασφάλεια ένα τυφλό άτομο;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα τυφλό άτομο σε ένα εστιατόριο ή καφετέρια;
Ποιοι είναι μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους γύρω από την τυφλότητα;
Τι δουλειά έχει ένα τυφλό άτομο στο σινεμά ή στο μουσείο;
Είχες κάποια απορία σχετική με την οπτική αναπηρία, αλλά ντρεπόσουν να την εκφράσεις ή δεν είχες ήξερες κάποιον να την απευθύνεις;

Αυτό το βιωματικό εργαστήριο είναι το πιο κατάλληλο και ασφαλές μέρος για να λυθούν όλες οι απορίες, ακόμα και αυτές που δεν ήξερες ότι έχεις. 

Ομιλητές -τριες

Η Μαρία Καπογιάννη, ψυχολόγος και ο Γιάννης Βίτσος, δημοσιογράφος, μοιράζονται με το κοινό τα βιώματά τους και μας εφοδιάζουν με απαραίτητες γνώσεις γύρω από την οπτική αναπηρία. 

Η Μαρία Θρασυβουλίδη, ηθοποιός και υπεύθυνη υπηρεσιών προσβασιμότητας της liminal, παρουσιάζει εργαλεία που επιτρέπουν την αυτόνομη και ανεμπόδιστη απόλαυση της τέχνης από όλες και όλους. 

Λίγα λόγια για το Λευκό Μπαστούνι

Το λευκό μπαστούνι είναι ένα βοήθημα πλοήγησης ή αναγνώρισης για άτομα με απώλεια όρασης. Η χρήση ενός μπαστουνιού βοηθά ένα άτομο που είναι τυφλό ή με μειωμένη όραση να εξερευνήσει το περιβάλλον του, να αποφύγει τα εμπόδια και να χρησιμοποιήσει απτικές πληροφορίες για να βρει το δρόμο του, όπως για παράδειγμα από ποιο σημείο να διασχίσει έναν δρόμο με ασφάλεια.

Το λευκό μπαστούνι αποτελεί πλέον σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Η χρήση του επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να διακινηθούν ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα με αυτονομία.

Σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι ένα λευκό μπαστούνι με μια κόκκινη λωρίδα προηγείται ενός ατόμου που το χειρίζεται. Στη φωτογραφία διακρίνουμε μόνο τις γάμπες του ατόμου και τα μαύρα αθλητικά του.

Γιατί το λευκό μπαστούνι είναι λευκό;

Το 1921, ο James Biggs, ένας φωτογράφος από το Bristol, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έβαψε το μπαστούνι του λευκό. Τυφλώθηκε μετά από ένα ατύχημα και ανησυχούσε για την κίνηση γύρω από το σπίτι του. Έτσι, αποφάσισε να βάψει το μπαστούνι του λευκό για να μπορούν οι οδηγοί να το ξεχωρίζουν από μακριά και να σταματούν. Το 1930, ο George A. Bonham, πρόεδρος της Λέσχης Lions της Peoria στο Illinois, παρακολουθούσε έναν τυφλό άνδρα να προσπαθεί να διασχίσει έναν δρόμο. Το μπαστούνι του άνδρα ήταν μαύρο και οι οδηγοί δεν μπορούσαν να το δουν, οπότε ο Bonham πρότεινε να βάψουν το μπαστούνι λευκό προσθέτοντας και μια κόκκινη λωρίδα στην άκρη του για να είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο. Έτσι, τώρα τα μπαστούνια είναι λευκά με μια κόκκινη λωρίδα.

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση

Παραγωγή: liminal
Σημείο συνάντησης: Κεντρική Υποδοχή Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 18.00 
Διάρκεια: 90’
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα

📍 Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΙΙ και θα ακολουθήσει περιήγηση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ελεύθερη είσοδος
Δήλωση συμμετοχής μέσω email στο [email protected] και τηλεφωνικά στο 2168091000.

Όλοι οι χώροι του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Η δράση θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ. 

Η δράση πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Το logo του Ιδύματος Σταύρος Νιάρχος με τα αρχικά ΙΣΝ και SNF σε μπλε και γαλάζιο πλαίσιο.