Ψυχική Υγεία: Μιλώντας ανοιχτά, δρώντας συλλογικά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 18:00, η liminal, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Ένωσης Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης (ΠΕΨΑΕΕ), διοργανώνει μια εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάκαμψη στην ψυχική υγεία και το δικαίωμα στη δημιουργικότητα και την υποστήριξη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ψυχική υγεία, τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς που βιώνουν τα άτομα με βιωμένη ψυχική δυσκολία καθώς και για τους δρόμους συμπερίληψης.

Ομιλήτριες

Η κ. Σοφία Λεγάκη, Μέλος του Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας-«Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της ΠΕΨΑΕΕ, μοιράζεται την εμπειρία της και τη δική της προσπάθεια μέσα από τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή της στο ΕΚΗ-ΚΚΔ.

Η κ. Σοφία Παπασπυροπούλου, Ψυχολόγος,  συμμετέχει με την ομιλία: Recovery και Θετική Ψυχολογία: το παράδειγμα του Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας – «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

Η κ. Λουκία Χαϊδεμενάκη, Ερευνήτρια Ψυχολόγος/Art Therapist PhDc, ECPh,  συμμετέχει με την παρουσίαση:  Τέχνη, ψυχική υγεία & Ανάκαμψη: Κέντρο Ημέρας Τέχνης “Εν-Τεχνη Ψυχή” της ΠΕΨΑΕΕ

Θα ακολουθήσει συζήτηση. 

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσής του με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων (Υπουργείο Υγείας, 2023). Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) καθιερώθηκε το 1992 κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας καθώς και για τους τρόπους ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης ζητημάτων ψυχικής υγείας, πάντα με επίκεντρο το δικαίωμα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε υποστήριξη, σε φροντίδα κάθε ατόμου που το έχει ανάγκη.


Χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση

Παραγωγή: liminal
Ώρα έναρξης: 18.00
Διάρκεια: 120’
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα

📍 Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ.

Ελεύθερη είσοδος

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας  e-mail με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 216 8091000.

Όλοι οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Οι δράσεις θα συνοδεύονται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ. 

Η δράση πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Το logo του Ιδύματος Σταύρος Νιάρχος με τα αρχικά ΙΣΝ και SNF σε μπλε και γαλάζιο πλαίσιο.