Συμπερίληψη Εν Δράσει
Μία ακόμη συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ανοίγει πανιά!
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμπερίληψη Εν Δράσει», επισκεπτόμαστε δημοτικά σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής και μοιραζόμαστε μια κινηματογραφική εμπειρία επί ίσοις όροις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος!
«Συμπερίληψη Εν Δράσει»
Όλες οι ταινίες του προγράμματος -μικρού μήκους, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής- είναι προσβάσιμες με υπότιτλους SDH, μεταγλώττιση στα ελληνικά, ένθεση διερμηνείας στην ΕΝΓ (Ελληνική Νοηματική Γλώσσα), ακουστική περιγραφή, αισθητηριακή επεξεργασία και κοινωνικές ιστορίες. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί υλικό για τους εκπαιδευτικούς με παρουσίαση των ταινιών και βασικές αρχές για το πώς μιλάμε στα παιδιά για την αναπηρία και τη συμπερίληψη χωρίς προκαταλήψεις.
Πριν τις προβολές, υλοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια στην τάξη που προετοιμάζουν τα δύο διαφορετικά κοινά για την κινηματογραφική τους συνάντηση. Για τα σχολεία γενικής αγωγής και τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, μέσα από παιχνίδια και διαδραστικές ασκήσεις πάνω στη λειτουργία των αισθήσεων, οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τα διάφορα εργαλεία προσβασιμότητας: ακουστική περιγραφή, κοινωνικές ιστορίες, διερμηνεία στην ΕΝΓ. Για τα σχολεία ειδική αγωγής, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια εστιάζουν στη γνωριμία των μαθητών/μαθητριών με τον κινηματογράφο με ισότιμους όρους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μαθητές/τριες ειδικής και γενικής αγωγής συναντιούνται στην ίδια κινηματογραφική αίθουσα και παρακολουθούν τις ίδιες ταινίες μαζί!
Το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα για την τάξη τους, συμπληρώνοντας τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Διαβάστε εδώ τι έγραψε η Ηλιάνα Μάγρα στην Καθημερινή για το πρόγραμμα!
Το πρόγραμμα «Συμπερίληψη Εν Δράσει», που υλοποιείται με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ η liminal μαζί με την TheHappyAct συμμετέχουν στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας που ακολουθείται και στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος ως σύμβουλοι προσβασιμότητας και συμπερίληψης.