Δεύτερη χρονιά με το Ethnofest!

Το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, σε συνεργασία με την liminal διοργανώνει την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 20:00 μ.μ. μία προσβάσιμη προβολή για άτομα με αισθητηριακές βλάβες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το έργο τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων για την ανάδειξη και διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε μπλε βαθύ φόντο εικαστικό σχέδιο σε κεραμιδί απόχρωση μια πολυκατοικίας με τέντες και μπαλκόνια. Ένας κίτρινος μεγάλος όγκος σαν κεραυνός την κόβει στα δύο διαχέοντας κίτρινο φως από τα παράθυρα. Αριστερά πάνω στην ίδια κεραμιδί απόχρωση είναι γραμμένο "Εθνοφεστ, 14ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, 29 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου". Κάτω δεξιά το logo του Φεστιβάλ και σε σειρά στο κάτω μέρος οι χορηγοί και οι υποστηρικτές.

 

14o Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 14ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, τον Κινηματογράφο Άστορ, την Ταινιοθήκη, παρέχοντας μέρος του προγράμματός του και διαδικτυακά. . Προβολές, παράλληλες δράσεις, καθολικά προσβάσιμες ταινίες και δυο μεγάλα αφιερώματα απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα. Το πρώτο αφιέρωμα αφορά στην σπουδαία προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο “20 χρόνια Άυλη Πολιτστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο”,υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και το δεύτερο στο περιβάλλον.

Εμβληματικές ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, κινηματογραφικοί πειραματισμοί στην εθνογραφία, αυτά και πολλά περισσότερα πάντα με επίκεντρο τους πολιτισμούς του κόσμου και την ανθρώπινη κατάσταση.

 

Το πρόγραμμα της προβολής

Αναγνωρίζοντας συστηματικά την αδιαμφισβήτητη αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ethnofest, στην 14η διοργάνωσή του επέλεξε δύο εμβληματικές ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου για να προβληθούν με Ακουστική Περιγραφή και Υποτιτλισμό SDH για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία αντίστοιχα. Στόχος είναι η διεύρυνση του κοινού με την καθιέρωση προβολών χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμων κι από ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δυο σπουδαία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: τον «Χορό των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και την «Γιορτή στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Η προβολή αυτή θα είναι καθολικά προσβάσιμη. Η συζήτηση πριν και μετά την προβολή θα συνοδεύεται από ζωντανή διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

Σε μια αχανή χωμάτινη έκταση, ένας νεαρός άντρας με μαύρα ρούχα στα αριστερά μοιάζει να κλωτσά μια μπάλα σα να παίζει μόνος ποδόσφαιρο.
Στιγμιότυπο της ταινίας του Τάκη Παπαγιαννίδη, “Γιορτή στη Δραπετσώνα”.

 

  • Γιορτή στη Δραπετσώνα (1977), σε σκηνοθεσία Τάκη Παπαγιαννίδη, Ελλάδα, διάρκεια: 30′

    Στο φιλμ αποτυπώνεται μια λαϊκή γιορτή στη Δραπετσώνα, γεγονός που λειτουργεί ως αφορμή για μια αναδρομή στην ιστορία της από το 1922 όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες, μέχρι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη μεγαλούπολη.
    Η ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ’77.

 

 

Ένας άντρας ζωσμένος με κουδούνες στη μέση του, μαύρη προβιά στους ώμους του και το πρόσωπό του καλυμμένο με τομάρι ζώου κρατά μια γκλίτσα και χοροπηδά στο πλακόστρωτο δρομάκι του νησιού.
Στιγμιότυπο της ταινίας “Ο χορός των τράγων” του Παντελή Βούλγαρη.

 

  • Ο Χορός των Τράγων (1971), σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, Ελλάδα, διάρκεια: 22′

    Το καρναβάλι είναι τρελό σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά πουθενά δεν είναι πιο αχαλίνωτο και αυθεντικό όπως στη Σκύρο. Όλα τα στοιχεία – οι μορφές που είναι μισές άνθρωπος μισές ζώο, οι αλλόκοτες μάσκες, οι παντομίμες, οι παρωδίες και τα αισχρόλογα – ταυτίζουν το Καρναβάλι της Σκύρου με τα αρχαία Διονύσια. Ένα ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη και την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, στην πλατεία και τους δρόμους της Σκύρου, όπου εμφανίζεται ένα παράξενο θέαμα: ένα τελετουργικό για την αναζωογόνηση της φύσης που επιβιώνει από τις προϊστορικές τελετές, γνωστό ως ο χορός των τράγων.
    Πρώτο βραβείο στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους του περιοδικού “Σύγχρονος Kινηματογράφος”.

 

Βιογραφικά σκηνοθετών

Έγχρωμη φωτογραφία του Τάκη Παπαγιαννίδη. Ο σκηνοθέτης γύρω στα 50 με γκρίζα μαλλιά στα πλάγια της καράφλας του χαμογελά αμυδρά στο φακό κι έχει το χέρι του κοντά στο πρόσωπο σα να εξηγεί κάτι ευδιάθετα.Τάκης Παπαγιαννίδης

Σκηνοθέτης ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος Πολιτιστικών εταιρειών (Σύγχρονος Κινηματογράφος, Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, Θεατρικός Οργανισμός «Φιλότεχνον»). Συνεργάτης σε περιοδικά και εφημερίδες («Σύγχρονος Κινηματογράφος», «Προσανατολισμοί» – «Χρονικό» – «ΤΑ ΝΕΑ»). Δίδαξε σκηνοθεσία (Θεωρία-Πράξη) στην Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργος Σταυράκος» (1999-2016).

 

Ασπρόμαυρο πορτραίτο του Παντελή Βούλγαρη. Ο σκηνοθέτης με άσπρα πυκνά μούσια, χωρίς μαλλιά και τεράστια καστανά μάτια κοιτά κατάματα τον φακό με το ένα φρύδι ελαφρώς ανασηκωμένο και στηρίζει μαλακά το πρόσωπό του πάνω στο δεξί του χέρι.Παντελής Βούλγαρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Μετά τις σπουδές του στον κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης σε πολλές παραγωγές. Έχει διακριθεί και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Η ταινία του “Μικρά Αγγλία” αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Βραβεία Όσκαρ 2013.

 

Συντελεστές προσβασιμότητας

Γιορτή στη Δραπετσώνα

Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Μαρία Ιωακείμ
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σταθόπουλος

Ακουστική Περιγραφή: Κατερίνα Νιάνιου, Μαρία Θρασυβουλίδη
Ποιοτικός έλεγχος: Μαρία Καπογιάννη, Χρήστος Τσιούρης
Επιμέλεια: Μαρία Θρασυβουλίδη
Αφήγηση: Χρήστος Θάνος

Ο Χορός των τράγων

Υποτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Παντελής Παντέλογλου
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σταθόπουλος

Ακουστική Περιγραφή: Μαρία Θρασυβουλίδη
Ποιοτικός έλεγχος: Άννα Μαρία Φώσκολου, Χρήστος Τσιούρης
Αφήγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη

 

black line

Πληροφορίες Προβολής

Μέρα: Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
Ώρα: 20:00 μ.μ. 
Τοποθεσία: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συζήτηση πριν και μετά την προβολή θα συνοδεύεται από ζωντανή διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και δράσεων του αφιερώματος καθώς και του κύριου προγράμματος του 14ου Ethnofest Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας μπορείτε να το βρείτε εδώ