Όφις και Κρίνο στο Μουσείο Καζαντζάκη

Η παράσταση “Όφις και Κρίνο” της Ομάδας Συλλογικού Πολιτισμού ΕΜΕΙΣ σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου φιλοξενείται στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 8.00 μ.μ. με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, υπέρτιτλους και νοηματική διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους.

Η αφίσα της παράστασης Όφις και Κρίνο του Νίκου Καζαντζάκη το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Μια ασπρόμαυρη και θολή κοντινή φωτογραφία των προσώπων μιας νέας γυναίκας που κοιτάζει μπροστά και ενός άντρα με μούσια σε προφίλ. Το περίγραμμα της εικόνας είναι κομμένο σε διάφορα σημεία θυμίζοντας σπασμένο καθέφτη, ενώ αριστερά και δεξιά παχιές κόκκινες γραμμές κόβουν τα όρια της φωτογραφίας. Στο κάτω μέρος είναι γραμμένο: Σκηνοθεσία Χρήστος Θάνος Παίζουν Ηρώ Μπέζου Χρήστος Θάνος.

 

Το Μουσείο Καζαντζάκη και η Περιφέρεια Κρήτης, με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη, παρουσιάζουν το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο γράφτηκε το 1905, όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 23 ετών. Ήταν η πρώτη του, επίσημη, λογοτεχνική κατάθεση και μάλιστα δεν το προσυπέγραψε, αλλά προτίμησε το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Το έργο έχει τη μορφή ημερολογίου και σ’ αυτό περιγράφονται οι νεανικές ανησυχίες του Καζαντζάκη για τη ζωή και τον θάνατο, τη γυναίκα και τον έρωτα.

Και ξαπλωμένος κάτω από τους μεγάλους ίσκιους μέσα στο δάσος συλλογούμαι: Πόσο θάναι ωραιότερο να πάψουν όλα αυτά τα πάθη και να υποβαστά ο ένας στον άλλον, να τον παρηγορεί γιατί ζη, να του βγάνει κάθε εμπόδιο από τη στράτα και να τον σπρώχνει ήρεμα και σιγά κι ανώδυνα κι ευτυχισμένον στον τάφο.

ασπρόμαυρη εικόνα εσωτερικού χώρου με πέτρινους τοίχους. Μια κοπέλα στέκεται όρθια με το δεξί χέρι παρατεταμένο στα πλάι κι ένας άντρας δεξιά της είναι διπλωμένος στο έδαφος

 


 

Λίγα λόγια για το Έργο

Ένας ζωγράφος, λάτρης του ωραίου και της ηδονής, έχει απολαύσει ό,τι του προσέφερε η ζωή και σταδιακά κυριαρχείται από την ιδέα του θανάτου. Αποφασίζει ότι ο θάνατός του, όπως και η ζωή του, θα είναι συνδεδεμένος με τον έρωτα και την ομορφιά. Έτσι, καλεί την ερωμένη του και περνά μαζί της μια ερωτική νύχτα μέσα σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο λουλούδια· το πρωί τους βρίσκουν νεκρούς από ασφυξία, ενώ η κάμαρα είναι πλημμυρισμένη με το άρωμα των λουλουδιών.

 

 

Πληροφορίες παράστασης:

Ημέρα παράστασης: Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021
Ώρα Έναρξης παράστασης: 8.00 μ.μ
Διάρκεια: 65’ (χωρίς διάλειμμα)
Χώρος: Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Πειραματική Σκηνή (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49)
Είσοδος Ελεύθερη με ατομικά δελτία εισόδου – Απαραίτητη η προκράτηση.
Δελτία θα διατίθενται στην ιστοσελίδα www.ticketservices.gr και μέσω τηλεφωνικών κρατήσεων στο 2810 741689.
Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής». Οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή: Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Γραφιστικά: Γιάννης Καρδάσης
Χειρισμός Ήχου & Φώτων: Σωτήρης Δούβρης
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου
Χειρισμός Υπερτίτλων: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: liminal – πρόσβαση στον πολιτισμό

Παραγωγή: Εμείς – Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού
Ερμηνεύουν: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη


 

Η παράσταση «Όφις και Κρίνο» παρουσιάζεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε το Μουσείο Καζαντζάκη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο έργο του συγγραφέα αλλά και στις συλλογές του Μουσείου. Οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν –οδηγός με ανάγλυφο χάρτη, δημιουργία αντιγράφων, ομιλούντα βιβλία και ακουστικές περιγραφές– θα εστιάζουν στην πρόκληση απτικών και ηχητικών ερεθισμάτων, με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή ατόμων και κοινωνικών ομάδων που συνήθως αποκλείονται από τη μουσειακή εμπειρία. Με το έργο «Καζαντζάκης για όλους» τo Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και στην τέχνη.

Μάθετε περισσότερα εδώ!

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Χρήστου Θάνου και της Ηρούς Μπέζου για το “Όφις και Κρίνο”.