Ακουστική Περιγραφή και Εικαστικές Τέχνες | Η Εικόνα σε Λέξεις
Joel Snyder / Public Talk
Με αφορμή την επίσκεψη του Δρ. Τζόελ Σνάιντερ στην Αθήνα.
Παρουσίαση – συζήτηση για τις εφαρμογές της Ακουστικής Περιγραφής στις Εικαστικές Τέχνες.
Τι είναι η Ακουστική Περιγραφή;
Σε ποιους απευθύνεται;
Πώς εφαρμόζεται στον τομέα των εικαστικών τεχνών;
O Dr. Joel Snyder, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η εικόνα σε λέξεις” του πολιτιστικού οργανισμού liminal, μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο της Ακουστικής Περιγραφής. Μας συστήνει με τους τρόπους που, μέσω της υπηρεσίας αυτής, μπορούμε να καταστήσουμε τον τομέα των εικαστικών τεχνών προσβάσιμο για ανθρώπους με οπτική αναπηρία.
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα: 18:00 – 21:00.
Τοποθεσία: ViZ Laboratory for Visual Culture, Πλ. Θεάτρου 10, Αθήνα 105 52.
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η Εικόνα σε Λέξεις
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 55.000 άνθρωποι τυφλοί ή με μειωμένη όραση, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποκλείονται από πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η Ακουστική Περιγραφή παρέχει τα μέσα ώστε αυτή η ομάδα του πληθυσμού να έχει πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και πρόσβαση σε κάθε πολιτιστικό γεγονός. Εν συντομία, επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν εξίσου τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που προσφέρει η κοινωνία. Χρησιμοποιώντας λέξεις που είναι περιεκτικές, ζωντανές και ευφάνταστες, η Ακουστική Περιγραφή παρέχει μια λεκτική μεταφορά του οπτικού: το οπτικό γίνεται λεκτικό, ακουστικό και προφορικό. Έτσι, οι εικόνες γίνονται προσβάσιμες για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.
Η ισότιμη πρόσβαση αποτελεί μια ευκαιρία για διεύρυνση και προσέγγιση ενός νέου κοινού που επιθυμεί να παρακολουθεί πολιτιστικά, κοινωνικά και ψηφιακά δρώμενα και εκδηλώσεις.
Η Ακουστική Περιγραφή προσφέρει στα τυφλά μέλη του κοινού αυτονομία και την ελευθερία να απολαμβάνουν χωρίς να βασίζονται σε άλλους για να τους μεταφέρουν «τι συμβαίνει». Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παραστάσεις, ταινίες και εκδηλώσεις με Ακουστική Περιγραφή. Η ανατροφοδότηση που δόθηκε από τον ελληνικό τυφλό πληθυσμό, ύστερα από αυτές τις εκδηλώσεις, κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα.
Το πρόγραμμα “Η Εικόνα σε Λέξεις” με κεντρικό πρόσωπο τον Δρ. Σνάιντερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, έχει στόχο να ενδυναμώσει τον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής και να ενισχύσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβάλλεται για εδραίωση και ανάπτυξη της υπηρεσίας στην χώρα μας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες για επαγγελματίες και το ευρύ κοινό, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια καθώς και συναντήσεις με φορείς, οργανισμούς και άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της οπτικοακουστικής μετάφρασης.
JOEL SNYDER, Ph.D.
Ο Δρ. Τζόελ Σνάιντερ είναι από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής, δηλαδή της μετάφρασης των οπτικών εικόνων σε μια ζωντανή γλώσσα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές από ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Από το 1981, έχει παρουσιάσει τεχνικές Ακουστικής Περιγραφής σε περισσότερες από 40 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε 62 άλλες χώρες, ενώ έχει καταστήσει προσβάσιμες για αυτούς τους ανθρώπους εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις, αλλά και έργα τέχνης νέων μέσων και μουσεία.
Το Αμερικανικό Συμβούλιο Τυφλών κυκλοφόρησε το βιβλίο του, “The Visual Made Verbal – A Comprehensive Training Manual and Guide to the History and Applications of Audio Description” («Πώς το οπτικό γίνεται λεκτικό: αναλυτικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και οδηγός για την ιστορία και τις εφαρμογές της ακουστικής περιγραφής»), που διατίθεται πλέον ως audio book με εκφωνητή τον ίδιο τον Δρ. Σνάιντερ, για διάφορες συσκευές και μέσα ανάγνωσης οθόνης, και σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, πολωνικά, ρωσικά, πορτογαλικά).
Ο Δρ. Σνάιντερ είναι Πρόεδρος της Audio Description Associates, LLC και Διευθυντής του Προγράμματος Ακουστικής Περιγραφής του Αμερικανικού Συμβουλίου Τυφλών. Επίσης, είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ηθοποιών Θεάτρου (Equity Actors) και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (AFTRA-SAG) και έχει εικοσαετή πείρα ως σκηνοθέτης και σύμβουλος του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Τέχνες (ΗΠΑ). Εκπόνησε το διδακτορικό του στην οπτικοακουστική μετάφραση και την ακουστική περιγραφή στο Universitat Autònoma de Barcelona (Ισπανία).
Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες και λειτουργεί ως το επίσημο κέντρο πληροφόρησης για τις σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές, καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των οποίων τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν, να διδάξουν, να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα και να διεξάγουν έρευνα. Από την ίδρυσή του το 1948, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα έχει απονείμει περισσότερες από 5.500 υποτροφίες δημιουργώντας ένα δραστήριο, δυναμικό, πολυσχιδές και αρραγές δίκτυο υποτρόφων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Fulbright: www.fulbright.gr.
ViZ Laboratory for Visual Culture transforms the historical Bar Guru Bar into a hub for the study of the visual phenomena of the digital and post-digital landscape. ViZ aims to enhance the dialogue between contemporary art and the status of images, digital identities, on-line selves, new technologies of learning and intelligence, the expanded gaming culture and new virtual economies. An initiative of Labs 11 & 12 of the Athens School of Fine Arts, with the support of Onassis Foundation. The center operates in the framework of This is Athens-Polis and R.O.C.K.