INTERVIEW της ομάδας ΕΜΕΙΣ με καθολική προσβασιμότητα
Με περισσότερους από 250 θεατές πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, 2017, η θεατρική παράσταση INTERVIEW της ομάδας ΕΜΕΙΣ στον Πολυχώρο Άννα και Μαρία Καλουτά.
To Interview είναι μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της Θεατρικής Ομάδας “Εμείς”.
Μία συνέντευξη για δουλειά, τέσσερις υποψήφιοι και μία φωνή.
Η διαδικασία ξεκινά τυπικά, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανερωθούν. Η φωνή αρχίζει να κάνει παράλογες ερωτήσεις και να τους υποβάλει σε εξευτελιστικές δοκιμασίες που οδηγούν σε μία διαδικασία κωμικοτραγικού παραλογισμού.
Το κείμενο του Interview δημιουργήθηκε συλλογικά από τα μέλη της ομάδας κατά την διάρκεια των προβών το 2013. Από τότε έχει παρουσιαστεί περισσότερες από 230 φορές, σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την παράσταση σε θεατρικές αίθουσες, κέντρα κράτησης, κέντρα αποτοξίνωσης και εκθεσιακούς χώρους. Το έργο απέσπασε τιμητική διάκριση από τον όμιλο για την “Unesco Πειραιώς και Νήσων” και ανέβηκε από τοπικούς θιάσους στην Καλαμάτα και τη Νέα Υόρκη.
Τι το ξεχωριστό είχε αυτή η παράσταση;
Η Liminal δημιούργησε υπηρεσίες προσβασιμότητας για όλους!
Ακουστική Περιγραφή για τυφλούς ή με μειωμένη όραση θεατές, Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ελληνικούς Υπέρτιτλους SDH για Κωφούς και βαρήκοους θεατές, SDH Υπέρτιτλους στην Αγγλική γλώσσα για Αγγλόφωνους θεατές καθώς και έντυπο υλικό για όλους – σε γραφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, Ελληνικά και Αγγλικά.
Ο Χρίστος Παπαμιχαήλ, ιδρυτής της Liminal αλλά και μέλος της ομάδας ΕΜΕΙΣ είπε χαρακτηριστικά:
«προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες η παράσταση γίνεται καθολικά προσβάσιμη, όλοι έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Οι δυσκολίες είναι πολλές όμως υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν. Κατανοώντας το κοινό παρέχουμε πρόσβαση στον χώρο του θεάτρου αλλά και των τεχνών γενικότερα. Για την συγκεκριμένη παράσταση χρειάστηκε να κάνουμε παρεμβάσεις στον χώρο όπως για παράδειγμα να φτιάξουμε μια ράμπα στην είσοδο, από τον δρόμο προς το πεζοδρόμιο αλλά και να νοικιάσουμε χημικές τουαλέτες ΑμεΑ. Χωρίς αυτές τις προσαρμογές κάποιοι από τους θεατές δεν θα μπορούσαν να έρθουν.»
Οι θεατές έμπαιναν στο κλίμα της παράστασης καθώς κατά την άφιξη τους στο θέατρο έπρεπε να κολλήσουν ένα αυτοκόλλητο με ένα αριθμό, τον αριθμό που θα είχαν για την «Συνέντευξη» που θα ακολουθούσε λίγο αργότερα πάνω στην σκηνή. Σιγά σιγά βρήκαν τη θέση τους στο θέατρο, κάθισαν και απόλαυσαν την παράσταση. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν.
Λίγη ώρα μετά το τέλος της παράστασης το πλήθος του κόσμου παρέμεινε έξω, κατακλύζοντας τον δρόμο. Χαμόγελα, σκέψεις, προβληματισμοί, συγκίνηση και συζητήσεις για την παράσταση.
- «Μία ξεχωριστή θεατρική εμπειρία!»
- «Μακάρι να ήταν έτσι όλες οι παραστάσεις, ή μάλλον έτσι θα έπρεπε να είναι όλες οι παραστάσεις!»
Μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν εκείνο το βράδυ έξω από το θέατρο Άννα και Μαρία Καλουτά.
Ας είναι λοιπόν, αυτά τα σχόλια η κινητήρια δύναμη μας για τη δημιουργία και άλλων πολλών προσβάσιμων θεατρικών παραστάσεων στο μέλλον.
Συντελεστές παράστασης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θάνος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Ηθοποιοί: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος.
Συντελεστές προσβασιμότητας
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Γιώργος Στάθης, Κώστας Χριστοδουλάκος.
Ακουστική περιγραφή: Σενάριο – Ευαγγελία Λιάκου.
Εκφώνηση – Γιώργος Φραντζεσκάκης.
Υπέρτιτλοι SDH – Μετάφραση: The Language Project.
Χειρισμός Υπερτίτλων: Βάσια Μίχα
Λίγα λόγια για τους Εμείς!
Η Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού Εμείς δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού, προασπιζόμενη τις έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργατικότητας και της προσβασιμότητας στην τέχνη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία πολυκαλλιτεχνική κίνηση, που δεν αποτελείται αποκλειστικά από καλλιτέχνες και η οποία διευρύνεται διαρκώς. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πόλο έλξης για το πιο ανήσυχο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας. Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά εργαστήρια, εκθέσεις έργων τέχνης και διοργανώσεις φεστιβάλ.
Η Θεατρική Ομάδα Εμείς έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει τα θεατρικά έργα “Για κανένα πάνω δεν είναι εύκολα κάτω”, “Interview” και “Το Παιχνίδι των Κράουζερ”.
Η παράσταση αποτέλεσε μέρος του προγράμματος Liminal Access World το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του START-Create Cultural Change.
Τα προγράμματα σε γραφή Braille ήταν μια ευγενική χορηγία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών
Οπτικοακουστικός εξοπλισμός: CONEQ Hellas.
Προσωρινή εγκατάσταση υγιεινής: GEON.WC.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου Καταπactη για την πολύτιμη συμβολή τους στην υποδοχή και ταξιθεσία του κοινού και την Holy Ginger για την δροσιά που προσέφερε σε όλους.