21 λόγοι να μιλήσουμε για το Σύνδρομο Down

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 18:00, η liminal, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), προσφέρει ένα εργαστήριο με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το σύνδρομο Down. 

Σε έναν φωτεινό εσωτερικό χώρο, άτομα είναι καθισμένα σε καρέκλες σε κύκλο. Φαίνονται να παρακολουθούν μία ξανθιά κοπέλα με γυαλιά που κάθεται απεναντί τους και έχει πλάτη σε μας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στην καθημερινότητα των ατόμων με σύνδρομο Down, στους αποκλεισμούς που βιώνουν, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η συμπερίληψη στην εκπαίδευση, η επαγγελματική εξέλιξη και η κοινωνική αυτονομία. 

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Μία κοπέλα με σγουρά ξανθά μαλλιά χορεύει απέναντι σε ένα αγόρι με μαύρα μαλλιά. Τα χαρακτηριστικά του δείχνουν πως είναι άτομο με σύνδρομο down. Οι δυο τους δοκιμάζουν την ίδια χορευτική φιγούρα με το χέρι προτεταμένο στο πλάι και χαμογελούν ο ένας στον άλλο ευχαριστημένοι. Στο φόντο, γραφιστικό σε κιτρινοπράσινες αποχρώσεις.

 

Εισηγητές και καλεσμένοι

Η Μαρία-Ειρήνη Λαμπροπούλου, παρουσιάζει το παραμύθι που έγραψε και εικονογράφησε η ίδια, «Η ιστορία του κυρίου Γιώργου, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αγάπης». Μαζί της θα είναι η μητέρα της,  Φωτεινή Λαμπροπούλου, η οποία μοιράζεται τη βιωματική της γνώση.

Ο Χρήστος Χριστακόπουλος, καλλιτέχνης με σύνδρομο Down, αλληλεπιδρά και μοιράζεται με το κοινό την εμπειρία του.

Η Γεωργία Τόρη, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και μητέρα ατόμου με σύνδρομο Down φωτίζει τρόπους συμπερίληψης στην εκπαίδευση.

Μαζί τους θα είναι και η Ιόλη Αντωνοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. «Ηλιαχτίδα – Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down», που θα μοιραστεί με τους επισκέπτες την πολύχρονη εμπειρία της.

Οι δράσεις θα συνοδεύονται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ.

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση

Συντελεστές: Μαρία-Ειρήνη Λαμπροπούλου, Φωτεινή Λαμπροπουλου, Χρήστος Χριστακόπουλος, Γεωργία Τόρη
Παραγωγή: liminal
Ώρα έναρξης: 18:00
Τοποθεσία: Αίθουσα 113 στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ

Διάρκεια: 90’
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα
Ελεύθερη είσοδος
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας email με τίτλο «21 λόγοι να μιλήσουμε για το Σύνδρομο Down» στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 216 8091000.

Όλοι οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Το logo του Ιδύματος Σταύρος Νιάρχος με τα αρχικά ΙΣΝ και SNF σε μπλε και γαλάζιο πλαίσιο.

Η δράση πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).