ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δύο χέρια που σμίγουν γίνονται η φωλιά ενός φωτογραφικού φακού καθώς ένα τρίτο χέρι από πάνω
τον αγκαλιάζει με τα ακροδάχτυλά του.
© Κώστας Γκιώκας

 

Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας;

Πως αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Kλίκable_a new perspective”.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, ολοκληρώνεται με μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας των συμμετεχόντων.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, με και χωρίς οπτική αναπηρία εκθέτουν τα αποτελέσματα των φωτογραφικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  Κλικ-able ProjectΕξοικείωση ατόμων με οπτική αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας.

 

Πότε: 31 Μαίου έως και 9 Ιουνίου

Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 17.00-21.00.

Που: «Ο Χώρος», Πλατεία Θεάτρου 6-8, Αθήνα, ΧΑΡΤΗΣ.

 

 

Είσοδος ελεύθερη! – Μετά τα εγκαίνια στις 31 Μαΐου θα ακολουθήσει πάρτυ!

 

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας:

 

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω υπηρεσίας ακουστικής περιγραφής και ανάγλυφη απεικόνιση φωτογραφιών. Επίσης, θα υπάρχει υλικό σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά. 

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς όλες τις ημέρες θα πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις  της έκθεσης.

Επιπλέον, στα εγκαίνια και σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί μικρός αριθμός βιωματικών εργαστηρίων Blindfold φωτογραφίας.

Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ελπίδα Άμπου | Email: elpidaabou@hotmail.com | Τηλ:6946 751 743

Κατερίνα Σαραντίδου | Email: projects.liminal@gmail.com  | Τηλ:6974 182 293      

 

Το Πρόγραμμα:

Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας;

Πως αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;

Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που εύλογα ρωτούσε κάποιος όταν άκουγε για το Κλικable Project! Σε έναν ασφαλή χώρο, μέσα στην μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε, ο ένας μαθαίνει από τον άλλον, μοιράζεται εμπειρίες και γνώσεις, λειτουργεί με ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας ώστε να συν-δημιουργήσει μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

Η τέχνη και η δημιουργία έχει την ικανότητα να ξεπερνάει οποιοδήποτε φυσικό ή κοινωνικό χαρακτηριστικό. Η τέχνη της φωτογραφίας, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της όρασης, μπλέκεται με άλλες αισθήσεις όπως η ακοή, η αφή και η αίσθηση της θερμότητας.

Η φωτογραφία επαναπροσδιορίζεται, μέσα από μια νέα οπτική, και ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και αντίληψης.

 

Το Κλικ-able Project απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία και σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια της τέχνης της φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα τετραήμερο βιωματικό σεμινάριο και εκπαιδευτή τον Partha Bhowmick, ιδρυτή του οργανισμού “Beyond Sight Foundation” από την Ινδία. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκαν φωτογραφίζοντας ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Η μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε στο σεμινάριο συνέχισε, για τους επόμενους έξι μήνες, να κάνει φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται. Τώρα, η ομάδα, με χαρά παρουσιάζει το έργο της σε μια πρωτότυπη ομαδική έκθεση φωτογραφίας από τις 31 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου, στον Χώρο στη Πλατεία Θεάτρου.

Η έκθεση θα προσφέρει ακουστική περιγραφή όλων των φωτογραφιών και ανάγλυφη απεικόνιση σε κάποιες από αυτές. Επίσης θα υπάρχει υλικό σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά, ενώ για θα πραγματοποιηθεί μικρός αριθμός βιωματικών εργαστηρίων Blindfold φωτογραφίας.

 

Μέσα από το τζάμι-καθρέφτη ενός φυλακίου αποκαλύπτεται το είδωλο μιας παρέας ανθρώπων που φωτογραφίζονται μπροστά του. © Daphne Divari

 

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές  φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα
  • Η εκπαίδευση επαγγελματιών φωτογράφων πάνω στην προσαρμοσμένη μεθοδολογία εκμάθησης φωτογραφίας που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της παραπάνω ομάδας και διεύρυνση-εμπλουτισμός του κοινού στο οποίο απευθύνονται
  • Η καταγραφή και η απόκτηση τεχνογνωσίας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την τέχνη της φωτογραφίας
  • Η ενημέρωση της καλλιτεχνικής κοινότητας πάνω σε θέματα που αφορούν την συμπερίληψη στον πολιτισμό
  • Η επαφή και η ενεργή συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία στην πολιτιστική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.

 

Η ομάδα του Κλικable Project

Μια πολυμελής ομάδα νέων ανθρώπων ποζάρει χαμογελαστή στο μέσο μιας αίθουσας κοιτάζοντας ψηλά με τα χέρια τους ορθάνοιχτα.

Μια πολυμελής ομάδα νέων ανθρώπων ποζάρει χαμογελαστή στο μέσο μιας αίθουσας κοιτάζοντας ψηλά με τα χέρια τους ορθάνοιχτα. © Angel Ballesteros

 

Η μικτή ομάδα του Κλικable Project πήρε μέρος σε όλα τα στάδια του προγράμματος, από τον συντονισμό των μηνιαίων συναντήσεων και την φωτογράφιση εως και την διοργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας και των υπηρεσιών προσβασιμότητας.

 

Τα μέλη της ομάδας είναι:

Ελπίδα Άμπου, Ευγενία Αντωνίου, Sabina Badžová, Anna Balan, Angel Ballesteros, Στέλλα Γαροφαλάκη, Κώστας Γκιώκας, Όλγα Γόγολου, Μαριάννα Δεσύπρη, Ρέα Κατσανεβάκη, Έμμα Κυριακοπούλου, Μαρίνα Μπεσίρη, Αθανασία Παναγέα, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Γεωργία Πολίτη, Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρήστος Τσιούρης.

Στο τετραήμερο εργαστήριο που υλοποιήθηκε από τις 8-11 Νοεμβρίου 2018 με εκπαιδευτή τον Partha Bhowmick  σε συνεργασία με τον οργανισμό από Ινδία συμμετείχαν επίσης οι:

Ανθή Βαλιάκου, Φωτεινή Βαλιάκου, Δάφνη Διβάρη, Βασίλης Κάντας, Μαρία Κάτρη.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος η Ακουστική Περιγραφέας Κερασία Μιχαλοπούλου ανέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων της ομάδας στην Ακουστική Περιγραφή και την επιμέλεια των υπηρεσιών προσβασιμότητας.

Συντονισμός: Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ.

Επιμέλεια αφίσας: Βίκυ Καπέτα

Φωτογραφία αφίσας: Κώστας Γκιώκας

Μετάβαση στο facebook page & facebook event.

Σε μια φωτεινή αίθουσα ένας άντρας δίνει οδηγίες και προσηλωμένοι μαθητές τις εφαρμόζουν στα
κινητά τους τηλέφωνα.

 

Ευχαριστούμε:

Τον Χώρογια την φιλοξενία των εργαστηρίων της ομάδας και της έκθεσης. Η ομάδα Εμείς, με τον Χώρο, συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ² στο πλαίσιο της δράσης Κατάστημα στο κέντρο-περιοχή παρέμβασης Πλατεία Θεάτρου.

 

“Ο Χώρος” είναι προσβάσιμος σε άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

access.liminal@gmail.com, +30 6993076378.

 

H δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Χορηγός Επικοινωνίας:

Pin It on Pinterest