Κλίκable στο Πάντειο

Έγχρωμη αφίσα. Στο πάνω μέρος, δύο χέρια που σμίγουν γίνονται η φωλιά ενός φωτογραφικού φακού καθώς ένα τρίτο χέρι από πάνω τον αγκαλιάζει με τα ακροδάχτυλά του. Από κάτω γράφει Κλίκable Το Πάντειο με τα μάτια κλειστά, εργαστήριο φωτογραφίας. Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 10-1 π.μ. Γραφείο Προσβασιμότητας Amelib, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Για τη συμμετοχή απαιτείται προκράτηση θέσης.
Στο κάτω μέρος υπάρχουν τέσσερα λογότυπα, από αριστερά προς τα δεξιά, το λογότυπο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, μία σπείρα-σήμα της Βιβλιοθήκης, το λογότυπο της Amelib και τελείως δεξιά το λογότυπο της liminal.

Το Γραφείο Προσβασιμότητας AMELib της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου και η liminal οργανώνουν το Κλίκable project, ένα συμπεριληπτικό εργαστήριο φωτογραφίας με θέμα «Το Πάντειο με κλειστά μάτια», την Τρίτη 18 Ιουνίου, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής.

Με όχημα την τέχνη της φωτογραφίας, ως μέσο που βοηθάει τους ανθρώπους να διατηρήσουν αναμνήσεις, να κοινωνικοποιηθούν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, αλλά και με γνώμονα το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου της UNESCO που ορίζει ότι: «Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να απολαμβάνει τις καλές τέχνες και να μοιράζεται την επιστημονική πρόοδο και τα αγαθά της, θα εξερευνήσουμε και θα αποτυπώσουμε οπτικά και βιωματικά τους χώρους του πανεπιστημίου στους οποίους δραστηριοποιούνται οι φοιτητές/τριες με οπτική αναπηρία. 

Πώς λειτουργεί το Κλίκable

Με τη χρήση προσαρμοσμένων τεχνικών φωτογραφίας, εξασκώντας την μέθοδο της «τυφλής φωτογράφησης» (Blindfold), ενεργοποιώντας δηλαδή άλλες αισθήσεις όπως η ακοή, η αφή και η όσφρηση, θα ανακαλύψουμε πώς μπορεί η τέχνη να παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με το περιβάλλον όπου κινούμαστε. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλίκable Project απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς οπτική αναπηρία. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση στην τεχνική της Blindfold φωτογραφίας και πρακτική στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου με τη χρήση ψηφιακής κάμερας ή της κάμερας του κινητού τους.

Επιμέρους στόχοι του Κλίκable project στο Πάντειο

  • η εισαγωγή σε τεχνικές φωτογραφίας των ατόμων με οπτική αναπηρία και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα.
  • η ευαισθητοποίηση πάνω σε ζητήματα συμπερίληψης στην τέχνη μέσα από μία βιωματική εκπαιδευτική διαδικασία
  • η ενίσχυση της συνεργασίας φοιτητών/τριών με ή χωρίς αναπηρία
  • η ευαισθητοποίηση σε θέματα φυσικής προσβασιμότητας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου.

Τα καλλιτεχνικά έργα που θα παραχθούν στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν σε μορφή έκθεσης από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου.


Χρήσιμες πληροφορίες

📆 Ημέρα: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

⏰ Ώρα διεξαγωγής: 10:00-13:00 μ.μ. (3 ώρες με μικρά διαλείμματα)

📍 Χώρος: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης – Πάντειο Πανεπιστήμιο

✏️ Αν είστε φοιτητής/τρια του Παντείου Πανεπιστημίου και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας αυτήν τη φόρμα.