Η έκθεση “Alone” με διερμηνεία στην ΕΝΓ

Σε μια παλιά έγχρωμη αλλά ξεθωριασμένη φωτογραφία, ένα χέρι τοποθετεί μία ψηφίδα σε ένα μεγάλο ψηφιδωτό έργο στο πάτωμα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ALONE του Πέτρου Μώρη, ο TAVROS διοργανώνει ένα δημόσιο πρόγραμμα, με μια σειρά εκδηλώσεων και ξεναγήσεων στην έκθεση. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 19:00, η ξενάγηση στην έκθεση από τη Μαντώ Ψαρέλλη θα πραγματοποιηθεί με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου σε συνεργασία με τη liminal.

Λίγα λόγια για την έκθεση Alone

Το ALONE παρουσιάζει μια σειρά δέκα γλυπτών που αποτελούν μέρος μιας ιστορίας καταγωγής. Σε μια εγκαταλελειμμένη αστική παιδική χαρά στη Λαμία, τη γενέτειρα του Πέτρου Μώρη, ένα ψηφιδωτό που είχαν φιλοτεχνήσει οι γονείς του τράβηξε το ενδιαφέρον του, όταν το κάλυψε η λέξη «аlone», tag κάποιου γκραφιτά από εκεί. Ο Μώρης απέσπασε αυτό το «ready-made» από το δημόσιο χώρο, γοητευμένος από την πολυπλοκότητα της ακούσιας συλλογικής εκτέλεσης, κατασκευής και κυριότητάς του. Μέσω της ανώνυμης χειρονομίας του ταγκαρίσματος και μέσω της οικειοποίησής του από τον ίδιο τον Μώρη, το ψηφιδωτό μετατρέπεται σε αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί «συναρμολογημένο πολιτισμικό τεχνούργημα».

Το ALONE είναι λοιπόν μια παραβολή για την προέλευση, που αναρωτιέται:

Από ποια ύλη είμαστε φτιαγμένοι; Ποιος διαμορφώνει τις ταυτότητές μας; Ποιες διαδρομές και ροές πληροφοριών ενσωματώνουμε; Από ποιο χώμα, ποια γη, ποια αστικά απορρίμματα προερχόμαστε;


Χρήσιμες πληροφορίες

Τι: Διερμηνεία στην ΕΝΓ στην Έκθεση Alone
Πού: tavros, Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), 17778, Ταύρος
Πότε: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 στις 19:00

Συντελεστές
Καλλιτέχνης: Πέτρος Μώρης
Επιμελήτρια: Μαρία-Θάλεια Καρρά
Συντονίστρια παραγωγής & project manager: Μαντώ Ψαρέλλη
Διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ και για τις εκδηλώσεις και ξεναγήσεις που ακολουθούν εδώ.