Liminal στο σανίδι – ‘LINK-POINT’ : Εργαστήριο χορού | Δήλωσε συμμετοχή!

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Liminal στο σανίδι επιστρέφει με το LINK-POINT:  Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία στον Κινητήρα

Λίγα λόγια για τη συνεργασία

Τον Οκτώβριο του 2010, το Spider International Artistic Project  ξεκίνησε  στην Αθήνα, με τον Κινητήρα  να είναι ο συνδιοργανωτής από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είχε σκοπό την δημιουργία ενός νέου μοντέλου παραγωγής και παρουσίασης των σύγχρονων τεχνών. Τότε, και στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε η πρώτη μας γνωριμία και συνεργασία.

Οκτώ χρόνια μετά, ξαναγυρνάμε στα ίδια μέρη δημιουργώντας το πιλοτικό πρόγραμμα LINK-POINT : Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία που διοργανώνει η Liminal κάτω από την φιλόξενη στέγη του Κινητήρα.

Τέσσερις εισηγητές χορού συντονίζουν για τέσσερις Τετάρτες με μια κοινή θεματική, την “Σύνδεση”.

Περιγραφή εργαστηρίου

Το πρόγραμμα LINK-POINT απευθύνεται σε όλους όσους έχουν πάθος για τον χορό και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής κινητικής έκφρασης.

Ενιαία θεματική και για τις τέσσερις συναντήσεις είναι η «Σύνδεση». Η κάθε συνάντηση  είναι αυτοτελής με στόχο την εξοικείωση με την έννοια του χορού και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει ο κάθε χορευτής ανακαλύπτοντας την δική του προσωπική κίνηση ενώ παράλληλα θα παραχθεί υλικό που θα μπορεί να εξελίσσεται κάθε φορά, σε κάθε συνάντηση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας χορευτικά δεμένης ομάδας, που με καθοδήγηση και επανάληψη των όσων δουλεύονται στις συναντήσεις να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα ολιγόλεπτο χορευτικό δρώμενο μέσα από αυτοσχεδιασμό κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης.

Έτσι μέσα από τέσσερις διαφορετικές προτάσεις σύνδεσης προσδοκάται η δημιουργία σχέσεων και η ομογενοποίηση της ομάδας με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός κοινού αποτελέσματος.

Το περιεχόμενο, η μεθοδολογία και οι χώροι διεξαγωγής είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Πρόγραμμα

Τετάρτη 11/04: Εργαστήριο με θέμα τη σύνδεση των συμμετεχόντων χωρίς σωματική επαφή.Εισηγήτριες: Αγγελική Μητροπούλου και Στέλλα Σπύρου

Τετάρτη 18/04: Εργαστήριο βασισμένο στη σωματική επαφή, εισαγωγή στην έννοια του βάρους ενός σώματος σε σχέση με ένα άλλο, διαφορετικό σώμα.Εισηγήτριες: Αγγελική Μητροπούλου και Στέλλα Σπύρου

Τετάρτη 25/04: Εργαστήριο σύνδεσης χωρίς οπτική επαφή.Εισηγήτριες: Μυρτώ Πετροχείλου και Ειρήνη Τσιμπραγού

Τετάρτη 02/05: Εξέλιξη των τριών προηγούμενων οδηγιών, εισαγωγή στον contact αυτοσχεδιασμό και στις στηρίξεις. Σύνδεση όσων έχουν προηγηθεί.Εισηγήτριες: Μυρτώ Πετροχείλου και Ειρήνη Τσιμπραγού

Ημερομηνίες: 11, 18 και 25 Απριλίου και 2 Μαίου

Ώρες: 16.45-18.00

Χώρος Διεξαγωγής: Κινητήρας στην Ερεχθείου 22, Ακρόπολη ( 5-10 λεπτά με τα πόδια από Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ ή ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ) .Περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο εδώ

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για αναπηρικά αμαξίδια και διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ.

Συμμετοχή

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ 
Κόστος: 50 ευρώ.

Απαραίτητη η προπληρωμή του ποσού των 20 ευρώ για κράτηση θέσης.Η αποπληρωμή για την συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει σε 2 δόσεις.

Πληροφορίες για τους τρόπους πληρωμής θα δοθούν μέσω μηνύματος μετά την αποστολή των αιτήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με το πρόγραμμα παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε στο [email protected]  ή στο 6974182293 (sms).

Το βίντεο με την περιγραφή του Εργαστηρίου στην Ελληνική Νοηματική και την ακουστική περιγραφή, ΕΔΩ .

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους

  • Το πρόγραμμα είναι ανοικτό προς όλους* ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
  • Η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια είναι η ελληνική, ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ ή/και υπηρεσία χειλεανάγνωσης.
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την αποστολή αιτήσεων.
  • Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
  • Δεκτές γίνονται αιτήσεις κάθε μορφής, όπως video, αρχείο ήχου.
  • Μετά την λήξη του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
  • Θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και παπούτσια.

Ο Κινητήρας παραχωρείται αφιλοκερδώς για την υλοποίηση του προγράμματος LINK-POINT

*Άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, θα πρέπει να κατέχουν την έγγραφη συγκατάθεση του /της κηδεμόνα τους.

Βιογραφικά Εισηγητριών

Αγγελική Μητροπούλου

Η Αγγελική Μητροπούλου, γεννημένη στην Αθήνα, είναι performer και πολιτιστική διαχειρίστρια. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Εμπρός» και του Παντείου Πανεπιστημίου από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Έχει δουλέψει ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο και ασχολείται με το χοροθέατρο και τον σύγχρονο χορό.

Είναι ιδρυτικό μέλος της μεικτής ομάδας χορού «Έξις» και εισηγήτρια σεμιναρίων κίνησης για μεικτά γκρουπ. Αποφασισμένη να προωθήσει τις συμπεριληπτικές τέχνες ίδρυσε την πολιτιστική πρωτοβουλία «Kyma Project-Inclusive Dance», μια πλατφόρμα που δημιουργεί ευκαιρίες ενασχόλησης με τον σύγχρονο χορό για άτομα με κάθε είδους αναπηρία.

Από το 2016 συνεργάζεται με την liminal στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στέλλα Σπύρου

Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε το 1984 στο Πω Γαλλίας. Είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα (2009) . Φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμματος του τμήματος Βιουλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, (“Βιοσυμβατά μεταλλικά υλικά για κατασκευή βιουλικών ως προσθέσεις ισχίων”) στην πόλη Καμπίνας στη Βραζιλία και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου (2011-2013).

To 2012 απέσπασε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira). Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κεντρα ΕΔΡΑ, με την οργάνωση “Δρόμοι Ζωής” (Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Παιδιών και Οικογενειών) παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά. Στο εξωτερικό με την ομάδα ”Barracão da Vigário” στην Γκουαρατινγκετά  στη Βραζιλία (2011-2012), με την ομάδα Capoeira Angola ”Hamburg Süd” στο Αμβούργο και την ομάδα  “ASM Pau Capoeira” στο Πω Γαλλίας παραδίδοντας σεμινάρια Capoeira, samba και αφροβραζιλιάνικου χορού (2016).

Το 2016 ξεκίνησε και η συνεργασία της με πολιτιστικό οργανισμό Liminal που προτείνει την μετάβαση σε μια περισσότερο συμπεριληπτική και προσβάσιμη τέχνη.

Ως χορογραφος έχει παρουσιάσει το έργο της “óMNIRA” στα διεθνή Φεστιβάλ Arc For Dance Festival (2015) και στο 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους όπου απέσπασε το βραβείο “SPECIAL MENTION OF THE JURY” (choreography contest). Με ίδιο έργο συμμετείχε και ως χορεύτρια στα διεθνή Φεστιβάλ Cádiz en Danza (Cadiz, Ισπανία), Trayectos (Σαραγόσα, Ισπανία), Agitart Figueres (Φιγέρες, Ισπανία) και Lekuz Leku (Μπιλμπάο, Ισπανία). Επιπλέον έχει συνεργαστεί με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη για το εφηβικό θέατρο “Νεφέλες” ως βοηθός της χορογράφου.

Από το 2017 συνεργάζεται με την ομάδα “Εμείς” ως βοηθός Παραγωγής του Φεστιβαλ Παραστατικών Τεχνών “Οur Festival”, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβαλ Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών.

Είναι τελειόφοιτη υπότροφος της ανώτατης επαγγελματικής σχολής σύγχρονου χορού και χορογραφίας του Deree (BA Contemporary Dance Practice).

Ειρήνη Τσιμπραγού

Η Ειρήνη Τσιμπραγού είναι χορεύτρια, χορογράφος & παιδαγωγός.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του StudioHarmonic στο Παρίσι. Έχει ολοκληρώσει τον Α΄ κύκλο σπουδών Εκπαιδευτικού Δράματος στο εργαστήριο του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και έχει ειδίκευση στη διδασκαλία σύγχρονου χορού σε άτομα με αναπηρίες.
Είναι συντονίστρια της ομάδας χορού VerySpecialArtHellas (συμμετέχουν χορευτές με ή χωρίς αναπηρία) σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλλών Τεχνών από το 2011.

Συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» από το 2013 για δραστηριότητες και παιχνίδια με βάση την κίνηση και την μουσική, σε παιδιά από 2 χρονών. Συμμετείχε στη δράση για βρέφη «Μια Μικρή Μουσική Παράσταση» σε σχεδιασμό της Μάρθας Κλουκίνα. (Μάιος 2015 Κέντρο  Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν).

Συνεργάστηκε με  την ομάδα Γουλφ κάνοντας επιμέλεια κίνησης  στο «Χρυσό Σκαραβαίο» του Edgar Allan Poe που παρουσιάστηκε στη Πλατφόρμα Νέων  Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, τον Μάιο του 2015.

Έχει χορογραφήσει τρία προσωπικά έργα: «στεφάνη» 2011, «Ensemble» 2013 και «FULLMOON» 2014, που έχουν παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ στην Αθήνα (Athensvideodance project, Anamesafestival, φεστιβάλ Ελληνων χορογράφων) στο Ηράκλειο Κρήτης (Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου) και στη Βουδαπέστη (AnamesaFestival).

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την τέχνη του χορού σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τον δήμο Ιλίου,  Καλλιθέας και Μεταμόρφωσης.

Έχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ενήλικες και παιδιά στο Παρίσι, τη Βουδαπέστη και στα ανοιχτά studio της Αθήνας: QuasiStellar,  Χορότεχνο, Κίνηση Έκφραση και ArtActArea.

Για την Ειρήνη LIMINAL  είναι το αυτονόητο.
Είναι η τέχνη είναι η ζωή.
Είναι μια συνέχεια σε αυτό που χρόνια κάνει. Να υπηρετεί την τέχνη του χορού με αγάπη.
Χαρούμενη που είναι μέλος της ομάδας αυτής δηλώνει έτοιμη  για νέα ταξίδια.

Μυρτώ Πετροχείλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του National Center for Circus Arts, (Degree in Circus Arts) του City University of London (ΜΑ Cultural Policy & Management) και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλού Μάνου.

Παράλληλα με την εργασία της, τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με το κοινωνικό τσίρκο.

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση στα πλαίσια του Social Circus International Training Program – Cirque du Soleil (Cirque du Monde), δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προσεγγίζοντας το κοινωνικό τσίρκο ως ένα μέσο εκπαιδευτικής κοινωνικής παρέμβασης προς την ενίσχυση των σε κίνδυνο νέων.

Υποστηρίζοντας τη συνεργασία, αλληλοσυμπλήρωση και συνδημιουργία στις Τέχνες, η πλατφόρμα της Liminal και ο συλλογικός της χαρακτήρας  έρχεται να συνδυάσει στόχους και φιλοδοξίες προς μια πιο συμμετοχική πολιτιστική καθημερινότητα.